Tekstil ve Moda

Elastik Nedir, Elastik İplikler, Uzayan Kumaş Nedir

Esnek iplikler yapısında kalıcı bozulma olmadan belli oranlarda uzarlar. 
Elastik kumaş (Alm. elastisches Gewebe; Fr. tissue élastique, İng. elastic fabric), içerisinde elastik lif ya da iplik içeren yüksek uzama ve geri dönebilme yeteneğine sahip kumaşlara denir. Elastik iplik, herhangi bir kuvvetle çekildiğinde belli bir derecede uzama yeteneğine sahip olan, kuvvet kaldırıldığında tekrar eski haline dönebilen, sentetik liflerden üretilen ipliklere denir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve bilinen elastik iplik likradır (lycra). Elastik iplikler; spor kıyafetleri, mayo, iç çamaşırı, çorap, varis çorapları gibi ürünlerde diğer liflerle karıştırılarak elbiselik kumaşlarda, ev tekstilinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Elastik iplikler iki şekilde gruplandırılabilir: 
-Tekstüre işleminden geçirilmiş iplikler: Tekstüre işlemi ile iplikler yüksek uzama yeteneği kazanır. Bu iplikler daha çok naylondan yapılır. Vücudu saran esnek giysilerde, kayak elbiselerinde, esnek çoraplarda vb. mamullerde geniş ölçüde kullanılır. 
-Kontinü filament şeklinde elastomer elyaftan üretilen iplikler: Bu iplikler orijinal boyunun üç-beş kat fazlası gerilerek uzatılabilir. Serbest bırakıldığında ise hızlı bir şekilde başlangıç boyuna geri dönme özelliğine sahiptir. Genellikle denyesi fazla olan (kalın olan) filamentler düşük denyeli olanlara göre daha çabuk geri esner. 

Elastik İpliklerin Özellikleri 
- Hem hacimlilik hem de esneklik özellikleri vardır. 
- Uzama yeteneğine sahiptir. 
- Esnetildikten sonra serbest bırakıldığında tamamen eski boyuna geri döner. 
- Yumuşak ya da sert tutumda üretilebilir. 
- Elastik ipliklerden yapılan giysiler, vücudu sarar. 
- Nem çekme özelliği azdır. 

5 yorum:

Spor giysiler, likralı streç denim ürünler, mayo, çocuk giyim, spor ayakkabılar, spor giyim, iç giyim ve diğer streç giysilerin dikiminde ve tüm esnek kumaşların üretilmesinde elastik iplikler kullanılır.

Esneklik nedir esnek iplikler ne demek: İpliğin çekilip bırakılmasından sonra kendiliğinden eski biçimini alabilme özelliği. Değişik ipliklerin esneme yeteneği de farklıdır. Naylonun bazı türlerinde % 100′e varan esneklik, keten, rami gibi lifler de çok düşüktür. esnek iplikler çeşitli alanlarda kullanılır.

Elastik iplikler, Bunlar çok yüksek oranlarda elastik uzama davranışı gösteren ve genellikle tek filamentli likra ve benzeri sentetik iplikler olup dokumada esneme yeteneği yüksek kumaşların dokunmasında atkıda belirli oranlarda kullanılırlar.

elastik elbiseler, elastik iplikler nedir, elastik iplikli kumaşlar, elastik iplikler neyden yapılır, elastik kumaşların hammaddesi nedir,

Streç iplikler, çok sıkı bir şekilde bükülen, ısıyla sabitlenen ve daha sonra bükülmeyen, yaylı bir karakter veren bir spiral kıvrım oluşturan, genellikle kontinü filaman sentetik ipliklerdir. İşlemde hacim verilmesine rağmen, sadece hacimli değil, aynı zamanda esneyen ipliği üretmek için çok yüksek miktarda büküm gereklidir.

Spandeks, esas olarak bölümlere ayrılmış poliüretandan oluşan oldukça elastik bir sentetik elyaf için genel bir terimdir. Kaplanmamış lifler, kumaş üretmek için tek başına kullanılabilir, ancak bunlar lastiksi bir his verir. Bu nedenle, elastomerik elyaf sıklıkla bir ipliğin özü olarak kullanılır ve doğal ya da sentetik kaynaklı gerilmemiş bir elyafla kaplanır. Doğal liflere gerilme verilebilmesine rağmen, diğer özellikler işlemle bozulabilir ve öz için elastik bir ipliğin kullanılması kaplama lifini işleme ihtiyacını ortadan kaldırır.