Tekstil ve Moda

Isıdan Etkilenme Özelliğine Göre Lif Çeşitleri

Isının farklı kumaş türlerine farklı etkileri vardır. 
Isıdan Etkilenme Özelliğine Göre Kumaşlar 
Bir organik maddenin ısı enerjisi aldığında, bu enerjiden etkileşimi belli bir değere kadar fizikseldir. Belli bir sıcaklık derecesinden sonra kimyasal etkileşim meydana gelmeye başlar. Isının organik bileşiği kimyasal olarak etkilemesi olayına yanma denir. 

Liflerin yanma olayından önce ısı enerjisine karşı gösterdiği tepki iki şekildedir: 
Termoplastik lifler, sıcaklığın belli bir miktarda yükselmesi ile biçim değiştirirler. İlk önce yumuşama, yüksek ısılarda ise erime gözlenir. Belirli bir sıcaklığa erişildiğinde, bozulma, büzülme ve yanma olayı başlar. Genelde sentetik lifler ve yapay lifler bu yapıdadır. 

Non-Termoplastik lifler de sıcaklık yükselmesi sırasında yanma noktasına kadar herhangi bir biçim değişikliği görülmez. Genelde doğal lifler ve bazı yapay lifler, non-termoplastik yapıdadır. Bu lifler; yanma noktası sıcaklığına erişildiğinde, yanarlar ve geriye bir miktar kül bırakırlar. 

3 yorum:

illa ki bir lifin yanma sıcaklığına kadar ısıtılıp yanması gerekmez belli bir sıcaklıktan sonrası kumaşa zarar verir o nedenle aşırı sıcak ortam ve maddelere temas konusunda dikkatli olunmalı

kumaşlarınızı ateşe yaklaştırmayın, ısıya dayanıklı bir elbise daha tam anlamıyla geliştirilemedi itfaiye erlerinin giydiği kıyafetler bile belli bir yerden sonra yanmaya başlıyor.

ateşin etkilerine göre kumaş çeşitleri nelerdir, lif türlerine göre ısıya karşı tepkileri, tekstilde yanma nedir,