Bambu elyaf kullanılarak üretilen antibakteriyel çoraplar. |
Bambu, eski zamanlardan beri insanoğlunun günlük hayatta birçok alanda kullandığı bir bitkilerden biridir. 500’den fazla türü olan bambu, ilk başlarda; evlerin inşasında ve kağıt yapımında kullanılmıştır. Günümüzde ise yemek çubuklarından, müzik enstrümanlarına; sandalyeden, masaya; zemin kaplamalarından, taşıma araçlarına; tekstil ürünlerinden, besine bir çok alanda kullanılmaktadır. Pandaların da başlıca gıda kaynağı olan bambu ağaçlarından, tekstil sektöründe de yoğun olarak yararlanılmaktadır.
Bambu kumaş, bambu ağacından elde edilen ipliklerden yapılır. Bambu kullanılarak antibakteriyel kumaşlar üretilmektedir. Tekstilde başlıca: erkek - kadın iç ve dış giyim, çorap, battaniye, havlu, tıbbi giyim, yatak çarşafları, nevresim, perde, gıda ambalajları gibi giderek artan bir kullanım alanlarına sahiptir. Sadece sağlıklı bir tekstil ham maddesi olmayıp, pek çok başka istenen özelliklere sahip olmasıyla; bambu, tekstil sektörününde aranılan bir ham madde kaynağı olmuştur. Pek çok bakımdan pamuktan daha iyi özelliklere sahiptir.
Bambu kumaş, bambu ağacından elde edilen ipliklerden yapılır. Bambu kullanılarak antibakteriyel kumaşlar üretilmektedir. Tekstilde başlıca: erkek - kadın iç ve dış giyim, çorap, battaniye, havlu, tıbbi giyim, yatak çarşafları, nevresim, perde, gıda ambalajları gibi giderek artan bir kullanım alanlarına sahiptir. Sadece sağlıklı bir tekstil ham maddesi olmayıp, pek çok başka istenen özelliklere sahip olmasıyla; bambu, tekstil sektörününde aranılan bir ham madde kaynağı olmuştur. Pek çok bakımdan pamuktan daha iyi özelliklere sahiptir.
Bambu Kumaşların Özellikleri
- Bünyesindeki bambu kun isimli antibakteriyel madde içeriğinden dolayı, doğal olarak antibakteriyel özelliğe sahiptir, bu özelliğini birçok defa yıkandıktan sonra bile korumaktadır,
- Doğal antibakteriyel olma özelliği nedeniyle deride alerjik oluşumlara yol açmaz,
- Bambudan imal edilen lifler yüksek elastikiyete sahiptir,
- Kaşmir ve ipek tuşesine en yakın yumuşaklık hissini sunması,
- Serinlik hissi vermesi ve hafif oluşu ile yazlık giysilerde avantaj sağlar,
- Vücutta oluşan nemi anında emmesi ve terletmemesi,
- Pamuğa göre çok yumuşak bir kumaş olması,
- Boyayı iyi derece emme özelliğine sahip olması,
- Hava geçirgenliği sayesinde bedenin nefes alması,
- Çok ince olmasına rağmen yıpranmaya dayanıklı olması,
- Parlak görünümü nedeniyle merserizasyon gerektirmemesi,
- Ultraviyole (UV) ışınları azaltmak gibi özellikleri vardır.
Bambu Kumaş Kullanım Alanları
Bambu nefes alan lifler olarak anılır. Pamuktan daha iyi emici özelliklere sahiptir. Bambu kumaşlar antibakteriyel ve hipo alerjiktir. Bambu emicidir, serin tutar, yumuşaktır ve parlaklığı doğaldır. Bambu elbiseler UV ışınlarından korur. Çok ince olmasına karşın oldukça dayanıklıdır. Pandaların başlıca yiyeceği olan bambunun kullanım alanları; kâğıt, mobilya, kimya, bebek kıyafetleri, iç giyim, ev tekstili, dekorasyon, aksesuar, otomobil, havacılık, tıbbi tekstil ürünleridir.
13 yorum:
Bambu elyafının üretimi, viskon elyafınınkine benzemektedir. Viskona benzer özellikler taşısa da ipek ve kaşmir tuşesi vermesi ile farklılaşır. % 100 Bambudan mamul ürünler de merserize işlemi gerektirmez. Yazın terleme ve koku yapmaz. Kolay boyanabilirliği yanında bünyesindeki kun maddesi sayesinde doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özelliğini bir çok defa yıkandıktan sonra bile korumaktadır.
Bambu elyafı, bambu karışımının hamurundan elde edilen, rejenere selülozik bir elyaftır. Viskona benzer özellikler taşısa da viskondan daha doğal ve üstün farklı özellikleri vardır. Kalite olarak da tencel ayarındadır. Bambu kumaşların, ipek ve kaşmir tuşesi vermesi ve kolay boyanabilirliği, suyu ve boyayı çabuk emme özelliğinden dolayı merserizasyon gerektirmemesi özelliklerinden başlıcalarıdır.
Doğal ipliklerin hammaddesi olarak kullanılan bambu ağaçları, dilim dilim kesildikten ve doğrandıktan sonra çeşitli işlemler ile uyarlanıp hamur şeklinde elyaf haline getiriliyor. Sonra elyaflarından ayrıştırılıyor ve çeşitli makinelerde teknik işlemlerden geçirilerek ipliğe dönüştürülüyor. Bu işlemler esnasında ipliklerin tamamen doğal ve saf kalmasına dikkat ediliyor. Bambu ipliği, doğal yapısı sayesinde beyaz ve ince bir iplik. Çok ince olmasına karşın yıpranmaya dayanıklı ve sağlam. Örme ya da dokuma işlemlerine çok uygun. Diğer iplik türleri ile karışım halinde de kullanılabiliyor. Boyandığında ışıltılı bir görünüm alıyor, özellikle ter ve su emici yapısı nedeniyle; banyo havlusu, iç giyim ve bornoz üretiminde yaygın olarak kullanılıyor.
Bambu lifi, rejenere selüloz bir lif olup, bambu ağacının hamurundan üretilmektedir. Bitki halinden kumaş haline gelene kadar üretimi şu sırayladır:
Bambu kalın hamur » ince hamur » bambu lifi » bambu ipliği » kumaş.
İlk olarak bambu hamuru, bambunun alkali hidralizasyonu ve çok safhalı ağartma işlemlerinden sonra rafine edilir. Bu işlemden sonra bambu hamurundan lif çekimi yapılır. Bambu lifinin inceliği ve beyazlık derecesi normal viskona benzemektedir. Ek olarak bambu lifinin aşınmaya karşı dayanımı viskon lifine göre daha iyidir. Bambu lifi rejenere selüloz bir lif olduğu için çevreye zarar vermeden doğal yollarla çözünebilmektedir.
sitenin okuyucu kalitesi de iyi sanırım neredeyse yazı kadar uzun yorumlar yapılmış.
Bambu üretimi ya da ticareti yapan yok mu Türkiye'de toptan satış yapan vs.
Üretimi ya da satışını yapan yokmu türkiyede
bambu kumaş: Bu kumaşların dokumasında kullanılan özel elyaf, bambu ağacından elde edilen doğal bir elyaftır. Bambu elyafının kimyasal yapısı sayesinde üzerinde bakterilerin hızlı çoğalmasına karşı dirençlidir. Bambu ürünler yumuşak bir dokunuş hissi yaratır. Bu his bambu elyafının doğallığının bir simgesi olarak pamuklu ürünlere rakip bir ürün olmasını sağlar.
Bambu yazan çorapların içindekilere patates içinde viskon yazıyor
Bu gerçek bambu olmadığı anlamına mı geliyor?
Bambu elyafının üretimi, viskon elyafınınkine benzemektedir.
Viskona benzer özellikler taşısa da ipek ve kaşmir tuşesi vermesi ile farklılaşır.
% 100 Bambudan mamul ürünler de merserize işlemi gerektirmez. Yazın terleme ve koku yapmaz.
Kolay boyanabilirliği yanında bünyesindeki Bambu kun adlı anti bakteriyel maddesi sayesinde doğal anti bakteri özelliklidir. Bu özelliğini bir çok defa yıkandıktan sonra bile korumaktadır.
BAMBU ELYAFININ ÖZELLİKLERİ
- Ham halde anti-bakteriyel özellik.
- Çok hafif.
- Serinlik hissi.
- Kaşmir ve ipek tuşesine en yakın yumuşaklık.
- Vücutta oluşan teri anında emer.
- Boyayı çok güzel emme özelliği.
- Parlaklık görünümü nedeniyle merserizasyon gerektirmez.
- Ultra -viyole ışıkları kırar.
bambu elbiseler, bambu ne demek, bambu sağlıklı mı, bambu nedir kısaca, tekstilde bambu kullanım alanları, bambudan üretilen kumaş özellikleri,
Genel olarak hızlı büyüyen bambular, aynı zamanda uzun ömürlü bitkilerdir. Bazı türleri günde 91 cm uzayan bu canlılar, yoğun olarak Doğu ve Güneydoğu Asya ile Hint ve Pasifik okyanuslarındaki adalarda bulunur.
Bambu lifi, Çin kökenli bir üründür. Ancak üretimi sadece Çin’de yapılmaz. Dünyada pek çok ülkede bambu kumaş üretilir.
Yorum Gönder