Tekstil ve Moda

Tülü Dokuma Nedir, Tülü Dokumanın Özellikleri

Tülü dokuma, halı ya da ıstar tezgâhlarında, yünden veya tiftikten dokunan havlı (tüylü), yumuşak kaba dokulu bir yaygıdır. Dokumanın atkı ve çözgüsünde kullanılan yünün ve ilme ipliği olarak kullanılan tiftiğin, doğal olması, renklendirmesinin de doğal boyalarla yapılması tülü dokumaya ayrı bir değer katmaktadır. 

Tülü dokuma, yünden ve tiftikten kirkitli dokuma tezgâhlarında dokunan, büyük bir çoğunluğunda tiftiğin ve yünün doğal renkleri kullanılan, çözgü ve atkı ipliklerinde yün, ilmek ipliğinde genellikle tiftik kullanılan, her ilmek sırasından sonra 3 ile 30 sıra arasında atkı atılan, hav yüksekliği uzun, yumuşak kaba dokulu yaygıdır. 

Tülü dokumaları desen şemaları bakımından desensiz, imli, bitkisel, figürlü, geometrik şekil ve nesneli olmak üzere altı grupta inceleyebiliriz. 

Tülünün Kullanım Alanları 
Eskiden bu zamanlara Anadolu'nun güzide köylerinde yaşayan halkın göçebe bir yaşam sürdükleri için günlük yaşamlarında kullanmak üzere tülü kilimler dokumuşlardır. Yazları yüksek yaylalara çıkan ve kış aylarında köylerine geri dönen Yörükler için, aralıklı dokuma ve malzeme hafifliği yönünden taşınması kolaydır. Kabarmış yapısı nedeniyle bu dokuma tekniği bazen uyuma alanlarımızda yatak, üzerimize aldığımızda yorgan, masa üzerilerinde örtü ve yer zemininde yaygı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda, Tülü tekniği ile dokunmuş halı veya kilimlerin kullanım alanları çok geniştir. Çok farklı desen ve renkleri olan bu halılar Bohem tarzla uyumlu olan rengârenk ve özgün desenleriyle evimize karakterini yansıtmakta zorluk çekmez. 

İskandinav ya da Rustik tarzlardaki sakin mekanda ise göz alıcı renkleri ve farklı dokuma yapısıyla ortamda dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Bununla beraber bu dokuma tekniğindeki halıları hayatınızın her alanının da kullanabilir ve tarzınızla farkınızı yansıtırsınız. Eskiyip yok olmaya yüz tutmuş dokuma tekniklerinden olan bu dokuma bu özelliklerinden dolayı çok önemli bir kültür mirasıdır. 

0 yorum: