Tekstil ve Moda

Kireç Giderme Nedir, Kireç Giderme İşlemi

Kireç giderme (Alm. Entkalkung, Fr. déchaulage, İng. deliming), kireç kullanılarak kıl gidermesi yapılmış tolalardaki kirecin fiziksel ve kimyasal yollarla giderilmesi. 

Kireç giderici madde (Alm. Entkälkungsmittel, Fr. agent de dechaulage, İng. deliming agent), kireçlik aşamasından sonra deride bulunan kireci ve/veya diğer alkalileri nötrleştirme ve dolayısıyla pH'ı düşürmek için kullanılan asit, asidik tuz ya da asit tuzu gibi maddelere verilen isim. 

Kireç Giderme İşleminin Görevleri 
Kireçlikten sonra elde edilen tolalar pH 13 gibi kuvvetli bir alkalik özelliğe sahiptir. Bu değer derinin diğer işlemlerinde de çok yüksek olduğundan kireç gidermede pH değerinin düşürülmesi gerekmektedir.(pH 5 – 5,5) Elde edilen tolalar birçok kireçlik kimyasalları içermektedir. Bu kimyasallar daha sonraki işlem olan sama, pikle ve tabaklama maddeleri ile birleşerek işlemi olumsuz etkilemektedirler. Bu nedenle bu maddelerin deriden uzaklaştırılması gerekmektedir. Elde edilen tola yeteri kadar şişmemiştir. Bir sonraki işlemin gerçekleşebilmesi için tolanın biraz daha şişirilmesi gerekmektedir. Çünkü daha sonraki işlemlerde kullanılan kimyasallar daha büyük moleküllüdür ve derinin boşalan kısımlarına sığmazlar. Bu da iyi bir tabaklama yapılmasını engellemektedir. 

0 yorum: