Toz maskesi, çalışma ortamındaki tozlara karşı solunumun korunması amacıyla kullanılır. Toz maskeleri solunum koruma alanında başlıca kullanılan iş güvenliği ekipmanlarıdır. Toz maskeleri katlanır toz maskesi veya konik toz maskesi şeklinde olabilir. Toz maskeleri ventilli toz maskesi veya ventilsiz toz maskesi olabilir.
Toz maskesi her ortamda kullanılamaz. Toz maskesi kullanılan ortamda toz ölçümü yapılmış olmalıdır. Eğer ortam toz maskesi kullanımına uygun ise ve oksijen yeterli bir ortam ise toz maskesi kullanılabilir. Ayrıca toz maskelerinde aktif karbon özelliği de mevcuttur. Karbon filtreli maske olarak adlandırılan bu tür maskelerde, maske kumaşının arasında aktif karbon bulunur. Aktif karbon filtre içerisinden geçmeye çalışan parçacıkları yakalar. Aktif karbon özelliği sayesinde kokular absorbe edilerek daha aktif bir koruma sağlanabilmektedir. Örneğin kaynak işlerinde yada kokulu ortamlarda muhakkak aktif karbon toz maskesi kullanılmalıdır.
Toz Maskesi Türleri
Ventilli toz maskesi, ventilsiz toz maskesi, tek kullanımlık cerrahi maskeler, aktif karbonlu toz maskesi, FFP1 toz maskesi, FFP2 toz maskesi, FFP3 toz maskesidir.
Toz Maskesi Koruma Çeşitleri
Toz maskeleri FFP1, FFP2, FFP3 olarak koruma sınıflarına ayrılır. FFP1 en düşük koruma, FFP3 ise en yüksek koruma seviyesindedir. Toz maskelerinin TS EN 149 standardına uygun üretilmesi gerekir. Çalışma ortamında yapılan kişisel maruziyet ölçümleri sonucu belirlenen toz miktarı sınır değerin;
- 4 katına kadar olan yerlerde FFP1
- 12 katına kadar olan yerlerde FFP2
- 50 katına kadar olan yerlerde FFP3 maske kullanılır.
Toz Maskesi Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar
- Toz maskesinin iç kısmına el sürülmemeli, tek kullanımlık olmayanları çıkarıldıktan sonra ambalajına ya da kilitli poşete konulmalıdır.
- Raf ömrü ve son kullanma tarihi dolan maskeler kullanılmamalıdır.
- Maske kullanılırken nefes alıp vermenin zorlaşması, maskenin kullanım ömrünün dolduğunu gösterir.
- Maske ile birlikte koruyucu gözlük takıldığında gözlükte buğulanma meydana geliyorsa, maske çıkarılıp doğru bir şekilde tekrar takılmalıdır, burun kısmı tam oturtulmalıdır. Buğulanmanın nedeni genellikle ağızdan solunumla çıkan su buharının maske tam kapatılmadığı ya da sızdırdığı için gözlüğe gelmesidir.
0 yorum:
Yorum Gönder