Tekstil ve Moda

Bakkam Ağacı Nedir, Bakkam Ağacının Kullanım Alanları

Bakkam bitkisi. 
Bakkam ağacı (Alm. Blauholz, Campecheholz, Fr. bois de Campèche, İng. bloodwood, logwood, logwood tree), Orta Amerika ve Antillerde yetişen, hematin boyasına oksitlenebilen, hematoksilinin bir glikozitini içeren boyarmadde elde edilen bir ağaç. 

Kan ağacı olarak da bilinen bakkam theaceae familyasına ait özsuyu boya olarak kullanılan, kırmızı odunlu bir doğu hint kereste ağacıdır. Bakkam ağacı veya 'Haematoxylum campechianum' baklagil familyasından Fabaceae çiçekli ağacının bir türüdür. Ana vatanı Güney Meksika'dır. Karayipler, Kuzey Orta Amerika ve dünyadaki birçok başka yerde de bulunur. Ağaç, 17. yüzyıldan itibaren, kumaşlarda boya olarak kullanılmak üzere yaygın olarak üretildiği ve Avrupa'ya ihraç edildiği 19. yüzyıla kadar büyük ekonomik öneme sahipti. Modern Belize ulusu 17. ve 18. yüzyıldan itibaren İngilizler tarafından kurulmuş Bakkam ormanlarını geliştirdi. Ağacın bilimsel adı "bloodwood" yani kan ağacı anlamına gelir ("haima" Yunanca'da kan "ksilon" da ağaç/tahta demektir). 
Bakkam ağacının özütü. 
Bakkam Ağacı Kullanım Alanları 
Ana maddesi, Haematoksilin Haematoxylum campechianum, kumaş ve kağıtlarda kullanılan boyanın doğal kaynağı olarak uzun süre kullanılmıştır. Talaşı hala histoloji'de görüntüde kontrastı arttırma amaçlı kullanılan önemli bir hematoksilin kaynağıdır. Kabuk ve yapraklar da çeşitli tıbbi uygulamalarda kullanılır. Zamanında çok yönlü bir boya olarak kabul edilirdi ve tekstillerde ve ayrıca kağıt için yaygın olarak kullanıldı. Bakkam ağacı özütü bir zamanlar pH göstergesi olarak kullanılırdı. Nötr olduğunda kahverengimsi, asidik koşullar altında sarı-kırmızımsı ve alkali olduğunda mor olur. Küçük bir demonstratif deneyde, biri konsantre amonyak ve diğeri bakkam ağacı özütü, iki damla, yeterince yakın yerleştirilirse, NH3 buharları özütün rengini morun bir tonuna dönüştürür. 

Bakkam ağacından elde edilen hematoksilin; Doğal Siyah 1 (Natural Black 1) ya da C.I. 75290 olarak bilinen maddedir. Bakkam ağacının odunundan (ing. ) elde edilir. Okside olduğunda mavi-mor renkli hemateini oluşturur. Hematoksilin bu özelliği sayesinde, uygun bir boya sabitleyici (yaygın olarak Fe(III) ya da Al(III) tuzları) ile birilikte kullanılarak, hücre çekirdeğini boyamak için kullanılır. Bu boyama tekniği, normalde saydam olan hücre ve dokuları mikroskop altında incelemede kolaylık sağlar. Hematoksilin ile boyanan yapılara bazofilik denir. Günümüzde yaygın biçimde eosin adı verilen ve hücre sitoplazmasını boyayan başka bir tür boya ile birlikte kullanılmaktadır. İngilizcede bu tekniğe kısaca H & E staining adı verilir. 

1 yorum:

bakkam kırmızı bir öz suyu olan çeşitli Avustralya okaliptüs türlerine verilen isimdir