Mazman dokumanın kendine has malzemesi, dokuma ve desenleme tekniği vardır. Keçi kılından, tamamen kendi doğal renkleriyle dokunur. Dokuma tekniği çözgü yoğunluklu bez ayağıdır. Mazman dikey tezgâhta dokunduğu ve kirkit ile sıkıştırıldığı için çözgüler atkıları tamamen kapatmaz. Bu nedenle tekniğe tamamıyla çözgü yüzlü denilemez. Bu dokuma at ve eşek gibi hayvan örtüsü olarak kullanılmaktadır.
Mazman, çözgü yüzlü dokumalar arasında kıldan dokunan at ve eşeklere örtülen kendine özgü bir dokuma çeşididir. Bu dokumanın zemini çözgü etken olmasına karşın desenlemesi atkı doğrultusundadır. Buna mazman denir.
Mazmanın diğer dokumalardan farkı desenleme tekniğidir. 2 parça şeklinde dokunup orta kısmı iki çuvaldız ile dikilip birleştirilir. Dikişte de estetik bir kaygı görülmektedir. Desenleme siyah beyaz renkli desen atkılarından yapılır. Atkılar iki el ile üçlü çözgü gruplarının üstünden ve altından geçirilerek yapılır. Her atlamadan sonra alt ve üst desen atkıları yer değiştirir. Desenli alanlarda ayrıca zemin atkısı yoktur. Desen atkıları zemin atkılarının iki kat yapılmasından oluşur. Bu nedenle desen alanı yumuşak ve kalındır. Mazmanın deseni ön ve arka yüzde aynı görünür. Mazman at ve eşekler eyerlendiği ya da semerlendiği zaman, eyerin ya da semerin arkasında kuyruğa kadar olan açıkta kalan kısma örtülür. Göze hoş görünmesi için çözgüden ve desen atkılarından saçak bırakılmıştır. Yeni bir dokumada desenleme önceden yapılmış olan mazmana bakılarak yapılır. Mazmanın ipliklerinin eğrilip bükülmesi ve dokuması erkekler tarafından yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder