Tekstil ve Moda

Pantone Renk Nedir, Pantone Renkleri Ne Demek

Pantone renkleri, CMYK sürecindeki renkleri standartlaştıran Pantone Inc şirketi tarafından geliştirilen bir renk referans sistemini ifade eder. Pantone renkleri, temelde baskı amaçlı ve renkli kumaş üretimi için çeşitli endüstriler tarafından kumaşı renklendirmek için kullanılan mürekkep ve boyalara tam olarak karşılık gelir. 

Pantone, temel olarak bir marka olmakla birlikte renk standartları şeklinde de açıklanabilir. Daha açık bir ifadeyle, 1950 yılında kurulmuş olan Pantone A.Ş.’nin ticari amaçlı markası olan Pantone, aslında bir renk kataloğudur. Standart bir renk kodunun üretimini üstlenen marka, renk uyumu yakalamak isteyen modacılar, matbaacılar ve tasarımcılar tarafından da kabul görmüştür. 

Pantone renk kataloğu, binlerce farklı renk çeşidini içinde barındırır ve renkleri baskı makinesinden çıkarabilmek için her bir renge özel baskı karışımlarını formülleriyle birlikte verir. İsteğe göre bu renklerin parlak, mat, neon, metalik gibi farklı türevleri de katalogda ayrı ayrı bulunabilir. Tam da bu nedenle Pantone renk kataloğu, renklerin evrensel parmak izi olarak tanımlanmaktadır. 

0 yorum: