Siyah külotlu çorap. |
Külotlu çorap, genellikle kadınlar tarafından giyilen, belden ayak ucuna kadarki bölgeyi sıkıca kaplayan, saydam veya opak olarak iki ana ürün grubuna sahip giyecektir. Erkekler için külotlu çorap türleri de mevcuttur. Fonksiyonel nedenler ile veya görsel amaçlar ile kullanılan bir giysidir. Çoraplar veya naylon çoraplar gibi, külotlu çoraplar da genellikle naylondan veya naylonla karıştırılmış diğer liflerden yapılır. Tek parçadan oluşan külotlu çoraplar 1960'larda ortaya çıkmış ve o zamana kadar kullanılan naylon çoraplara bir alternatif oluşturmuştur. Külotlu çoraplar moda olarak giyilmesinin yanı sıra, Batı toplumunda bazen kadınlar tarafından resmi kıyafetin bir parçası olarak giyilir. Ayrıca, bazı şirketler ve okullarda, üniformanın bir parçası olarak etek veya şort giyildiğinde külotlu çorap veya tayt giyilmesini gerektirebilir.
Külotlu çoraplar genellikle standart bir yapıya sahiptir: belin üst kısmı dayanıklı malzemeli bir elastiktir; kalçaları ve kalçaları örten kısım daha kalın bir malzemeden oluşur. Genital bölgeyi kaplayan köşebent veya ağ, bazen gözenekli pamuktan yapılmış daha güçlü bir malzemedir. Ancak külotlu çorabın bacakları, kullanılabilir en ince kumaşlardan yapılmıştır ve kullanıcının ayak parmaklarına kadar tutarlı bir yapıya sahiptir. Bunlar, aşınma ve yıpranmaya karşı koruma sağlamak için güçlendirilebilir. Çoğu külotlu çorap, naylon ve modern külotlu çorabın özelliği olan esnekliği ve biçim uyumunu sağlayan bir spandeks karışımından oluşur. Naylon kumaş bir şekilde yırtılmaya eğilimlidir ve sert veya keskin herhangi bir şeye takıldıktan hemen sonra "akması" yaygındır. File çorap gibi külotlu çorap yapımında farklılıklar vardır. Külotlu çorap ipek, pamuk, kaşmir veya yün gibi diğer malzemelerden oluşabilir.
Külotlu çorap çeşitleri
Külotlu çorabın kullanımda olan pek çok çeşidi mevcuttur. Çorabın saydamlığı denye cinsinden ifade edilir ve 5 denyeden (görünmez ya da çok ince) 15-20 denye (standart şeffaf), 40 denye (yarı opak) ve 80 denye (opak) ve 120 denyeye kadar (kalın opak) cinsleri mevcuttur. Yine kullanılan iplik ve boyaya göre parlak ya da mat olarak da sınıflanabilir. Daha ince görünüm sağlayabilmek amacı ile külot bölgesi daha sıkı dokunmuş korseli (control top) modelleri, kalça bölgesini toparlayan (lifter) modelleri mevcuttur. mini etek ve şortlarla ya da mayo ile giyilmek üzere dikişsiz ve külot bölgesi aynı dokuda üretilen bele kadar şeffaf (seamless, sheer to the waist) ve açık ayakkabılarla kullanılmak üzere parmak bölgesi kuvvetlendirilmemiş modelleri de vardır. Desenli çorapların yanında file çoraplar da zaman zaman yaygınlık kazanan külotlu çorap türleridir.
Külotlu çorap tarihçesi
1920'lerde kadın giysilerinin etek boylarının kısalması sonrasında bacaklar ve bunlara giyilen çoraplar görünür hale geldi. Bu dönemde şeffaf çoraplar ipek ya da suni ipekten imal edilmekte ve uyluğun üst kısmında sonlanmaktaydı. 1930'lardan sonra bu çorapların yapımında naylon kullanılmaya başlandı. Bu tarihten sonra kadın giyiminin değişmez bir parçası haline gelen naylon çoraplar popülaritelerini 1960'lara dek sürdürdü. Külotlu çorap ilk kez Amerika'da Allen Gant Senior tarafından 1959'da icat edilmiş ve Kuzey Carolina'da Glen Raven Mills şirketi tarafından üretilmiştir. Geliştirilen yuvarlak örme makineleri hem el işçiliğini azaltmış hem de dikişsiz çorapların yapımını olanaklı kılmıştır. Glen Raven Mills şirketi 1965'te ilk dikişsiz külotlu çorabı piyasaya sürmüştür. Külot ve çorabı birleştiren bu giysi büyük ilgi görmüş ve özellikle tetiklediği mini etek modası ile birlikte 1960'larda büyük bir hızla yayılarak naylon çorabın yerini almıştır. Külotlu çorabın yayılması korse ve jartiyer kullanımının da azalmasına yol açmıştır. Aynı dönemde spandeks (spandex) veya elastanın icadı külotlu çorabı daha rahat kullanışlı ve şık bir hale getirmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder