Tekstil ve Moda

Laboratuvar Nedir, Laboratuvar Ne Demek

Bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme çalışmalarını (ölçüm, deney, analiz, gözlem, üretim vb.) kontrollü bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla oluşturulan ekipman ve cihazların bulunduğu alana laboratuvar denir. Laboratuvar alanından sorumlu kişilere ise laborant denir. Laboratuvarlar çalışma alanına göre fiziksel testler laboratuvarı, kimyasal testler laboratuvarı, tıbbi laboratuvar, biyokimya laboratuvarı, gıda laboratuvarı, fotoğraf laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı gibi isimler alırlar. 

Tekstil alanında laboratuvarlar fiziksel testler laboratuvarı, kimyasal testler laboratuvarı gibi isimler alırlar. Tekstil laboratuvarlarında çalışma süreci genel olarak numunenin kabul edilmesi ve kaydı ile başlamakta; 

- Numunenin analiz için hazırlanması, 
- Numunenin analizinin yapılması, 
- Sonuçlarının rapor edilmesi, 
- Sonuçların yorumlanması, 
- Sonuçların arşivlenmesi ile sona ermektedir. 

Hayatta ihtiyaç duyulan ve kullanılan tekstil ürünleri ve tekstil sektörünün geleceğine yön verecek yeniliklere dair çalışmalar; laboratuvarlarda yapılan test, analiz ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu insanların ihtiyaçlarının karşılanması için önem arz etmektedir. 

0 yorum: