Tekstil ve Moda

Balıksırtı Kumaş Nedir, Balıksırtı Kumaş Özellikleri

Yünlü balıksırtı kumaş. 
Balıksırtı kumaş (Alm. Fischgrätenmuster, Fr. motif chevronné, İng. herringbone pattern), dimi örgüde örgü biriminin yarısından itibaren, bu örgünün tersinin ters yönde dimi çizgileri verecek şekilde birleştirilmesi ile elde edilen dokuma kumaş örgü yapısına denir. 

Balıksırtı desenli kumaşlar uzun yıllardan beri severek kullanılan uniseks kumaşlardandır. Balıksırtı kumaşlar yün, kaşmir, flanel, ipek, keten gibi materyallerin karışımından yapılabilir. Balıksırtı desenine genel olarak bakıldığında iç içe görünümünde geometrik bir tasarımdır. 

Balıksırtı bir kumaş denince akla gelmesi gereken ilk şey bir örgü deseni türü olduğudur. Kırık bir dimi dokuma olarak da bilinen bu özel desen, çok belirgin bir V şekli gösterir. Bunlar sütunlar halinde düzenlenmiştir, bir sütundaki tüm çizgiler bir yöne eğilir ve sonraki yönlerde ters yönde olur. Çok eski bir tarihe dayanan balıksırtı deseni, ilk ortaya çıktığı dönemlerden beri yaygın bir kumaş türü olarak kullanılmıştır. 

Balıksırtı dokumalar, genellikle taharlama suretiyle diminin yönünün tersine çevrildiği ve bu suretle balıkların orta kılçığına benzer bir görünüm oluşturan dimi örgüsü varyasyonudur. Düzgün aralıklarla yön değiştiren hem sağ yönlü ve hem sol yönlü dimi örgüsü oluşturulur ve bu suretle dikey çizgi şeklinde V motifi meydana gelir. Balıksırtı dimiler çözgü yüzlü balıksırtı, atkı yüzlü balıksırtı ve ters yüz edilmiş balıksırtı olarak yapılabilir. 

0 yorum: