Tekstil ve Moda

Kenar Temizleme ve Baskı Teknikleri

KUMAŞ KENAR TEMİZLEME VE BASKI TEKNİKLERİ 

1. Kenar Temizleme Çeşitleri 

Kesilmiş parçaların kumaş kenarlarında, çözgü veya atkı ipliklerinin atması ile saçaklanma meydana gelir. Bu saçaklanmayı önlemek amacıyla temizleme dikişleri yapılır. Kenar temizleme tekniği seçimi yapılırken giysinin kumaş ve model özelliği dikkate alınmalıdır. 

Kenar temizleme çeşitleri şunlardır; 

1.1. Sürfile İle Kenar Temizleme 
Dikiş kenarlarının gevşek ve eğik el dikişi ile tutturulmasına sürfile denir. Çok atan kumaşlara uygulandığında iyi bir sonuç vermez. 

1.2. Zikzak ve Overlok İle Kenar Temizleme 
Dikiş makinesinde zikzak aparatlarını kullanarak yapılan tutturma işlemine zikzak denir. Makine kullanarak yapıldığı için kolay bir tekniktir. Kumaş kenarını keserek net bir şekilde örme işlemine overlok denir. Overlokla her çeşit kumaşa kenar temizleme yapılabilir. Ayrıca, süsleme amacıyla da kullanılabilir. 

1.3. Makinede Kıvırarak Kenar Temizleme 
Dikiş kenarlarının makinede geriye kıvrılarak tutturulmasına makinede kıvırarak temizleme denir. Kalın kumaşlar için uygun bir teknik değildir. 

1.4. Baskı Dikişi İle Kenar Temizleme 
Dikiş kenarlarının makine ile kumaş içinde gizleyerek tutturulmasına baskı dikiş denir. Kumaşın her iki yüzünde de temiz görünümlü olan bir dikiş tekniğidir. Giysilerin birçoğunda kullanılan bu teknik; en çok erkek gömleği, pijama ve kotlarda kullanılmaktadır. 

1.5. İngiliz Dikişi İle Kenar Temizleme 
Dikiş paylarının gözükmemesi için payların kumaş içinde gizlenerek tutturulmasına ingiliz dikişi denir. İngiliz dikişi daha çok şifon, organze, saten gibi ince ve hassas kumaşların dikiminde kullanılmaktadır. Özellikle iç giyim ve abiye giysi üretiminde uygulanan bir tekniktir. 

1.6. Biye İle Kenar Temizleme 
Değişik enlerde hazırlanmış ince bantların, dikiş kenarını kaplayacak şekilde tutturulmasına biye denir. Biyeler, giysinin kendi kumaşından, kontrast oluşturan bir kumaştan ya da astar gibi malzemelerden hazırlanabilir. Giysinin dikiş kenarlarını sağlamlaştırmak ve süslemek amacıyla kullanılır. 

1.7. Pervaz İle Kenar Temizleme 
Dikiş kenarlarının şekline göre dikilen ve takviye olarak kullanılan ince kumaş parçasına pervaz denir. Kenar pervazını kenar kaplama biyesinden ayıran en önemli fark, telalı işlenmesi ve kumaşın iç ya da dış kısmına tutturulmasıdır. 

1.8. Köşe Çalışması İle Kenar Temizleme 
Giysiyi estetik açıdan güzel gösteren bir dikiş çeşididir. Etek ucu, kol ağzı, kıvırma payı, çalışmalarında kullanılan bir tekniktir. 

2. Baskı Çeşitleri 

Baskı; giyimlerin yaka pervazına, kol ağzına ve etek kıvırma paylarına uygulanan bir dikiş tekniğidir. Temizleme ve süsleme amacıyla kullanılır. Baskı dikişi tekniğinin seçimi yapılırken giysinin baskı yapılacak yeri, kumaş cinsi ve model özelliği dikkate alınmalıdır. 

Baskı dikişi çeşitleri şunlardır; 

2.1. El İle Baskı Dikişleri 

2.1.1. Sürfile Baskı 
Etek ucu, kol ve yaka pervazlarının baskısında kullanılır. Az yıkanan, fazla atmayan yünlü ve ipekli kumaşlara uygulanır. 

2.1.2. Hristo Baskı 
Pantolon paçası, manto ve tayyör astarlarının baskısında kullanılır. Süsleme amacıyla çocuk elbiselerinde de kullanılan sağlam bir baskı çeşididir. 

2.2. Makine İle Baskı Dikişleri 

2.2.1. Kapalı Baskı 
İpek, saten ve pamuk gibi kumaşların baskısında kullanılan bir tekniktir. Çok atan kumaşlarda iyi bir sonuç verir. Kıvrılarak yapıldığı için kalın kumaşlarda kullanılmaz. 

2.2.2. Ekstraforlu Baskı 
Triko ve esnek kumaşların baskısında kullanılan bir tekniktir. Kıvırma payı az olan ve kıvrılınca kalınlık yapan yerlerde kullanılır. 

2.2.3. Biyeli Baskı 
Astarsız giyimlerde kullanılan bir tekniktir. Giysi içinde güzel ve temiz bir görüntü oluşturur. Fantezi giyimlerde de kullanılır. 

0 yorum: