2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Rasta Nedir

Geçmiş yılların en gözde saç modellerinden biri olan ve günümüzde hâlen birçok insan tarafından tercih edilen rastalı saçlar hakkında doğru bilinen yanlışları ve bakım ipuçlarını öğrenmeye ne dersiniz? Özellikle 1980'li yıllardan itibaren tüm dünyada yayılan ve hâlen popülerliğini yitirmeyen rastalı saçlar, yepyeni ve sıra dışı bir görünüm yakalamak isteyenler için ideal bir tercihtir. Rastalı saçlar hakkında günümüzde hâlen doğru bilinen yanlışlar ve ön yargılar mevcuttur. Rastalı saçların yıkanmadığına, pis olduğuna ve çok zahmetli bir bakım istediğine dair söylentiler belki sizin de kulağınıza gelmiştir. Bugün, tüm bu ön yargıları yıkmaya ve rasta hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenmeye ne dersiniz? Daha sonra dilerseniz siz de saçlarınızı, hippileri çağrıştıran ve tarihi oldukça eskiye dayanan bu sıra dışı modelle buluşturabilirsiniz! 

Rasta Nedir 
İngilizcede "deadlock" olarak adlandırılan rasta, saç tellerinin bütünleştirilerek burgulara dönüştürülmesiyle oluşturulan bir saç modelidir. Rasta yapılan saçların kullanım ömrü ortalama 6-10 aydır. Ancak bu süre, saçların yapısına ve uzama hızına göre değişebilir. Saçlar uzadıkça dipten gelen saçlara tekrar rasta işlemi uygulanabilir. Fakat rasta yaptırmayı düşünenlerin, kararında kesin olması büyük önem taşır. Çünkü rastalı saçların eski formuna döndürülme şansı yoktur. Rastalı saç tutamlarının dipten kesilmesi gerekir. 

Rastalı Saç Nasıl Yapılır 
Rasta yapmanın iki farklı yöntemi vardır: Tığ ya da bal mumu kullanmak. Bal mumu yöntemi özellikle son yıllarda yerini tığ kullanımına bırakmıştır. Çünkü bal mumu uygulanan saçlarda hijyen problemi baş gösterebilir. Günümüzde neredeyse tüm kuaförler rasta işlemini saç tutamlarını tığ yardımıyla tifterek yapar. Özellikle uzun saçlarda rasta işleminin tamamlanması, 15-20 saate varan uygulama gerektirebilir. Bu nedenle işlemin bir günde tamamlanmamasına ya da tüm bir gününüzü almasına hazırlıklı olmalısınız. 

Rastalı Saç Nasıl Yıkanır 
Yaygın bilinenin aksine, rastalı saçlar yıkanır. Rastalı ya da rastasız fark etmeksizin, tüm saç yıkama işlemlerinde öncelik, saç derisinin temizlenmesidir. Saç derisinde biriken yağ, kir ve toz kalıntılarının arındırılması büyük önem taşır. Aksi takdirde saç derisinde kaşıntı, kuruluk ya da kepek oluşumu gibi sorunlar baş gösterebilir. Bu nedenle rastalı saçların da tıpkı diğer tüm saç modelleri gibi düzenli olarak yıkanması gerekir. Rastalı saçların yıkanması için kalıntı bırakmayan şampuanlar tercih edilmelidir. İçeriğinde saç kremi ve benzeri bileşenler barındırmayan ürünler kullanılmalı, saç yıkama sıklığı normal seyrinde sürdürülmelidir. Özellikle sıcak yaz aylarında ya da spor yaptığınız günlerde saç derinizi temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Kullandığınız şampuanı tamamen duruladığınızdan emin olmalı, saç derinizde herhangi bir kalıntı kalmamasına özen göstermelisiniz. 

Rastalı Saç Bakımı Nasıl Olmalı 
Rastalı saçlar uzadıkça, dipten gelen saçlar normal formunda olduğu için saçta kabarma ve elektriklenmeler görülebilir. Bu sorunu önlemenin en pratik yolu, uzayan saçlara da düzenli olarak rasta yaptırmaktır. Ancak saçlarınızı yıkamadan önce rastalarınızı diplerinden kıvırmak, elektriklenme ve kabarma sorununu önlemenize yardımcı olur. Rastalarınız duş sonrasında tamamen kurumadan, saçlarınızı toplamaktan kaçınmalısınız. Rasta tutamlarında kurumayan bölgeler kaldığı takdirde, bu bölgelerde zaman içinde küflenme sorunu oluşabilir. Ayrıca saçlarınızı yıkarken sıcak su kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde saç köklerinize zarar verebilir, saçlarınızın normalden hızlı yağlanmasına neden olabilirsiniz.

1 yorum:

vay be rastalı halim aklıma geldi

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.