Kütahya Domaniç kuşak dokuması. |
Domaniç kuşak dokuması; Kütahya-Domaniç ilçesi Çukurca köyünde bezayağı dokuma örgüsünde çözgü ve atkısı yün, deseni siyah kalın ve beyaz ince çizgili olacak biçimde kuşak için kullanılmak üzere dokunmaktadır. Dokuma bittikten sonra iki ucuna işleme, püskül, ponpon gibi süslemeler yapılır. Dokuma yaklaşık olarak 50 cm eninde ve 475 cm (7 arşın) uzunluğunda olacak biçimde dokunmaktadır. Dokumanın her iki ucundaki yarım metrelik kadarlık bölümü serbest olacak biçimde kullanılmaya hazır hale getirmek için çapraz olacak biçimde bükülerek dikilmektedir. Büküldükten sonra kuşağın boyu yaklaşık olarak 330 cm kadar olmaktadır.
Ertuğrul Gazi’nin yaylası olarak bilinen Kütahya Domaniç, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli merkezlerinden biridir. Cicili kuşak olarak da adlandırılan Kütahya Domaniç Kuşak Dokuması, yörenin geleneksel giyiminde önemli bir giysi öğesi olmuştur.
Kuşak dokumasında doğal renkte siyah ve beyaz yün kullanılmaktadır. Yörede cicili kuşak olarak isimlendirilen dokuma, Kütahya-Domaniç yöresel giysilerinde kuşak olarak kullanılır. Özellikle düğünlerde kullanılmak üzere dokunan geleneksel giyim öğesidir. Çukurca köyü gibi yörede düğünlerde geleneksel giyim ve kuşak kullanımı halen devam etmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder