Rulo baskı (Alm. Rouleauxdruck, Walzendruck, Fr. impression à rouleau, İng. roller
printing), desenin bakır silindirlere oyularak kumaşa aktarıldığı bir baskı yöntemine denir. Rulo baskıda bakır silindirlerin üzeri, renk vermesi gereken desen yerlerinde aşındırılır ve bu oyuklar baskı patı teknesinde dönen silindirik fırçalarla baskı patı ile doldurulur. Fazla gelen pat keskin rakle bıçağıyla ayrılarak sıyrılır.
Olumlu Yönleri:
- Üretim hızı çok yüksektir. Saatteki üretim 1200-2200 metre ve hatta üzerine çıkabilir. Üretim, renk sayısına, desen ve renk değişim sıklığına, her desen ve varyasyon başına düşen metreye bağlıdır.
- En büyük avantajı; keskin kenarlı baskıların elde edilmesidir.
- Yer gereksinimi düşüktür.
- Dikey tip rulo baskıda blanket, blanket yıkama ve baskı altı bezi yoktur.
- Türkiye’de üretilebildiği için yatırım maliyeti, film-druck ve rotasyon baskı yöntemlerine nazaran daha düşüktür.
- Tüp kumaş baskısı mümkündür.
Olumsuz Yönleri:
- Desen silindirlerinin grave edilmesi çok masraflı ve zaman alıcı olduğundan, uzun metrajlarda kullanımı daha uygundur. (buna rağmen desen şablonları uzun süre kullanılabilir.)
- İşlem sırasında gerektiğinde şablon ve renk değiştirmek çok vakit alır.
- Baskı merdanelerinin raport ayarı ve değiştirilmeleri sırasındaki hazırlıkların uzun sürmesi dolayısıyla baskıya hazırlık için çok vakit harcanır. Yeni tip rulo baskı makinelerinde bu sorun buton kontrolü ile nispeten azaltılmıştır.
- Desen silindirlerinin çapları sınırlı olduğu için desen raport boyu sınırlıdır. Bu nedenle, daha çok çizgili ve küçük desenli baskılarda uygundur. Büyük raportlu desenler basılamaz.
- Rulo baskı tekniği, renk verimliliği açısından en dezavantajlı kumaş baskı yöntemidir. Örneğin; aynı renk tonu eldesi için film-druck baskıda 20 gr/kg, rulo baskıdaysa 50 gr/kg boyarmadde kullanılır. Bunlar, yaklaşıp değerde olup, makine ayarları, kumaş kalitesi gibi faktörlerden etkilenecektir.
- Desen silindiri ile presör arasındaki yüksek basınçtan kaynaklanan boyaların ezilmesi ve boyaların kirlenmesi problemleri vardır.
- Renk adedi sınırlıdır. Sekiz renge kadar baskı mümkünse de artan desen silindiri sayısında vibrasyon nedeniyle beş desen silindirinin üzerindeki sayılar pratikte pek randımanlı değildir. Pratikte yedi renge kadar sorunsuz çalışan makineler mevcuttur.
- Basılabilecek en, rotasyon ve film-druck tekniklerine göre daha sınırlıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder