Tekstil ve Moda

Apron Nedir (İplik Makinesi)

Apron ya da taşıyıcı kayış (Alm. Plattenband, Fr. manchon, tablier, İng. apron), fitil ve bilezikli iplik eğirme makinelerinde, ana çekim bölgesinde hem alt hem de üstte olmak üzere iki adet yer alan ve çekilmiş lif bandındaki liflere kılavuzluk ve taşıma görevini yerine getiren, kullanıldığı yere ve ham maddeye bağlı olarak özellikleri değişen, genellikle kauçuk malzemeden yapılan sonsuz kayışa denir. 

Apron çifti, çekim işlemleri sırasında elyaf demetinin daha geniş bir alan içinde kontrol edilmesini sağlar. Apron çifti ile ön silindir arasında istediğimiz iplik numarasını elde etmek için esas çekim işlemi yapılır. Çekim bölgelerinin mesafesi lif uzunluğuna göre ayarlanır. Bu mesafe lif uzunluğu kadar veya biraz daha fazladır. 

Piyasada apronlar açık ve kapalı apron şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kapalı apronlarda ek yeri olmayacağı için çalışma sırasında en ufak bir darbe (vurgulu çalışma) olmayacaktır. Apronlar genellikle sentetik malzemeden imal edilir. Özellikle kimyasal liflerin çalışılması sırasında çekim sisteminde genellikle klima değerlerinin değişmesinden kaynaklanan problemler (sarıklar) olabilir. Bu durumlarda kromla tabaklanmış deri apron kullanımı probleme çözüm getirebilir. Hem üst, hem de alt apronun deri seçilmesi halinde biri kromla tabaklanmış, diğeri ise normal tabaklanmış deri olmalıdır. 

0 yorum: