Tekstil ve Moda

Kaşgora Nedir, Kaşgora Lifinin Özellikleri

Kaşgora lifi (Alm. Cashgorafäser, Fr. fibre de casgora, İng. cashgora fiber), kaşmir keçileri ile saf Ankara keçilerinin melezlerinden elde edilen ve incelikleri 19-23 mikron arasında değişen liflere verilen isimdir. 

Kaşgora lifi, kaşmir, süt, kıl ve etçi keçi ırklarının saf Ankara keçileri ile melezlerinden elde edilmektedir. Avustralya’da ilk kez 1981 yılında Avustralya yarı yabani keçileri ile Ankara keçilerinin melezlenmesi sonucunda elde edilen keçilerde ait liflerin kaşmir ve tiftik liflerinden farklılık gösterdiği gözlenmiş ve elde edilen bu yeni liflere kaşmir (cashmere) ve Ankara (Angora) sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşan kaşgora (cashgora) ismi verilmiştir. Kaşgora lif üreten keçilerde primer folüküller kaba üst lifleri, sekonder folüküller ise ince-alt lifleri oluşturmaktadırlar. Kaşmire göre kaba ve parlak olan kaşgora lifleri, dokunulduğunda kaşmire göre daha soğuk, tiftiğe göre ise daha fazla sıcaklık hissi vermektedir. Çapları 19-23 µ arasında değişen kaşgora lifleri, kaşmir ile oğlak tiftiği arasında yer almaktadır. Kaba kaşmir olarak da tanımlanabilen kaşgora lifleri oğlak tiftiği ile aynı ürünlere de işlenebilmektedir. 

Kaşgora Lifinin Özellikleri 
- Keçi liflerinin üçüncü grubunu oluşturan kaşgora; Kaşmir, süt, kıl ve etçi keçilerin; saf Ankara keçileri ile melezlerinden elde edilmektedir. 
- Avustralya’da 1981 yılında Avustralya yarı yabani keçiler ile Ankara keçisinin melezlenmesi sonucunda elde edilen keçilerin liflerinin kaşmir ve tiftikten farklılık gösterdiği gözlenmiş ve elde edilen bu yeni life Kaşmir (Cashmere) ve Ankara (Angora) sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşan Kaşgora (Cashgora) ismi verilmiştir. 
- Kaşgora üreten keçilerde primer foliküller kaba üst lifleri, sekonder foliküller ise ince-alt lifleri oluşturmaktadırlar. 
- Kaşmire göre kaba ve parlak olan kaşgora lifleri, dokunulduğunda kaşmire göre daha soğuk, tiftiğe göre ise daha fazla sıcaklık hissi vermektedir. 
- İnceliği 19-23 mikron arasında değişen bu lifler, kaşmir ile tiftik oğlağı arasında bir geçiş lifi oluşturmaktadırlar. 
- Kaba kaşmir olarak tanımlanabilen kaşgora liflerinin oğlak tiftiği ile aynı ürünlere işlenebildiği bildirilmektedir. 
- Kaşgora lifinin dünyadaki üretimi yeni olup, esas üretici ülke 50 ton ile Yeni Zelanda'dır. 

0 yorum: