Tekstil ve Moda

Alt Yatırım ve Üst Yatırım Nedir, Alt Yatırım Hareketi Ne Demek

Alt yatırım, çözgü örmeciliğinde ilmek oluşumu sırasında yatırım raylarının iğnelerin arka tarafında ve iğnelere paralel olarak yaptığı yanal hareket. Bu hareket sadece mekanik koşullar ile sınırlıdır. Alt yatırım çözgü örme kumaş yapısında birbirini takip eden sıralarda yer alan ilmekler arası bağlantıdır. 

Üst yatırım, yatırım raylarının (tarakların) iğnelerin kanca tarafında yaptıkları yanal harekettir. Bu hareket genel olarak bir iğne aralığı ile sınırlandırılır. Kumaş yapısı içinde bir ilmekte üst yatırım olarak adlandırılır. 

Çözgülü örme kumaş yapısı ilmeklerden ve bunları birbirine bağlayan alt yatırım hareketlerinden oluşur. İpliğin iğneye verilmesi işlemine yatırım hareketi (lapping) adı verilir. İlmeği oluşturan ipliğin, ilmeğin baş kısmında yaptığı kavis ile ayak kısmında yaptığı kavis aynı yönde ise, oluşan ilmek açık ilmek olarak adlandırılır. Eğer bu iki kavisin yönü farklı ise oluşan ilmek kapalı ilmektir. Çözgü ipliğinin iğne etrafında dolaşarak ilmeğin baş kısmını meydana getirdiği yatırım hareketine üst yatırım hareketi (overlap), ipliğin iğneler arasında gezinerek ilmeğin bacak kısımlarını oluşturduğu yatırım hareketine ise alt yatırım hareketi (underlap) adı verilmektedir. 

0 yorum: