Şal şapik dokuma. |
Şal şapik kumaşın tarihi kesin olarak bilinmemesine karşın, Bitlis Beyi Şeref Han'ın Şal Şapik dokumasından yapılmış temsili resimde görülen elbiseli resmi, Şal Şapiğin tarihinin 15. yüzyıldan önceye dayandığını gösteren bir kanıttır. Günümüzde halen dokunmasına devam edilmekte ve Muş, Van, Şırnak, Batman, Siirt, Bitlis, Hakkari'de dokunmaktadır.
Şal şapik dokuması ince ve çok bükümlü olan yün çözgü ve tiftik ya da yün atkılarla bezayağı dokuma örgüsünde dokunmaktadır. Bu dokuma yörede, şal şepik ya da gej isimleriyle de bilinmektedir. Şal Şapik, aynı zamanda şal (geniş boru paçalı pantolon), şapik (uzun kollu göynek) ve yelek olmak üzere üç parçadan oluşan erkek üst giysisidir. Şal Şapik, kullanım alanının çeşitlenmesi ve renklenmesi ile kumaş adı olarak da kullanılmaya başlamıştır.
Dokunduğu yöreye göre, dokumanın eni 30-40 cm. arasında değişmektedir. Şal Şapik Dokuması, kahverengi (doğal yün rengi), siyah (doğal yün rengi), mor, koyu mavi, kırmızı, gök mavisi renklerinde dokunmaktadır. Şal Şapik dokumaları, entari, don/pantolon, ceket, perde, geleneksel erkek takım elbisesi (şal şepik yelek) yapımında kullanılmaktadır.
2 yorum:
Şal şapik ismi aynı zamanda üç parçadan oluşan erkek giysisi (şal, göynek ve yelek) için kullanılmaktadır fakat kullanım alanının çeşitlenmesi için kumaş adı olarak da kullanılmaya başlanmıştır.
Şırnak ve Cizre'de, doğal tiftikten üretilip kök boya ile renklendirilen ve tezgahlarda dokunan şal şapik kumaşının, gelecek nesillere aktarılması için, atölyeler açıldı.
Yorum Gönder