Tekstil ve Moda

Maraş Abası Nedir, Maraş Abası Özellikleri

Maraş aba kumaşı. 
Maraş abası, Kahramanmaraş ve çevre illerde yöresel kıyafet olarak kullanılan cübbe biçiminde kısa kollu erkek giyimidir. İlk olarak 18. yüzyılda Suriye'de dokunmaya başlanan Maraş abası hakkında 1867-1908 yılları arasındaki Osmanlı Salnamelerinde Maraş sancağının Elbistan, Zeytun, Andırın ve Göksu kazalarında dokunmuş olduğuna dair kayıtlar bulunmaktadır. Osmanlı Sarayı'nda çeşitli örneklerde Maraş abası kullanıldığı bilinmektedir. Sultan II. Abdülhamid tuğrasını taşıyan bir cilt kılıfı bu teknikle dokunmuş güzel bir örnektir. Yabancı gezginlerden Charles Texier ve Vital Cuinet, Maraş abası ve burada dokunmuş diğer dokumalardan bahsetmektedir. Maraş abası, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Niğde, İstanbul şehirlerinde dokunmuştur. Osmanlı döneminde 300 aba dokumacısının olduğu bilinen Maraş'ta günümüzde sadece bir dokuma ustası kalmıştır. 

Maraş abası; çözgüleri yün, atkıları ise yün, sim ya da sırma kılaptan kullanılarak bezayağı dokuma örgüsünde ve işlemelerinde ipek iplik kullanılarak giysi olacak biçimde paftalar halinde dokunmaktadır. Maraş abası dokumalarında zemin, çizgi temelindedir. Ayrıca stilize edilmiş geometrik motifler vardır. Şekerpare, selvi, yan gül, ters gül, sandıklı gül, gerdan gibi motifler dokumalarda sıklıkla kullanılır. Dokumada doğal beyaz yün rengi, doğal siyah yün rengi, yeşil, kırmızı, pembe ve dokunan desene göre sim ya da sırma kılaptan kullanılmaktadır. 

Maraş abası dokumasından kısa kollu yöresel erkek cepkeni olan ve Maraş abası adı verilen giysi yapılmaktadır. Ayrıca Maraş abası dokuması, at eyeri, terlik sayası, tabanca kılıfı, cilt kılıfı, Beylerbeyi Sarayı için dokunmuş perde ve koltuk yüzü yapımında da kullanılmıştır. 

0 yorum: