Tekstil ve Moda

Baraban Nedir, Baraban Kurutma Makinesi

Baraban ya da silindirli kurutma makinesi (Alm. Zylindertrockenmaschine, Fr. machine à sécher cylindrique, İng. cylinder drying machine), kumaşın kızgın silindirler üzerinden geçirilerek kurutulduğu, temas etme prensibine göre çalışan bir kurutma makinesi tipine denir. 

Baraban kurutma makinesinde yıkama makinesinden çıkan mamullerin açık en halinde kurutması yapılmaktadır. Baraban kurutma makinesinde direkt olarak silindir yüzeyi ile kumaş teması söz konusudur. Silindirlerin içinden sıcak buhar gönderilir. Baraban kurutma silindiri, tekstil terbiye işlemlerinin tüm safhalarında kullanılabilir. Ön kurutma, kasar sonrası kurutma, yıkama sonrası kurutma hatlarında kullanılır. Kontakt kurutma sınıfına giren bu makine genellikle ipliği boyalı kumaşların kurutulmasında kullanılır. 

Yukarı çıkan hava yoğunlaşarak tekrar kumaş yüzeyine damlamakta bu damlama olayı da düz boyalı mamullerin kurutulmasında sorun çıkarmaktadır. Damlayan su kumaş üzerinde leke yaparak bazen daha açık boya alımına ve hata oluşumuna neden olmaktadır. Silindirler üst üste dizilmiş olup mamul bunların etrafını sararak yukarıdan aşağıya doğru akar. Makinede genel olarak 12 adet silindir bulunmaktadır. En üstteki silindir teflon kaplıdır. Bundaki amaç kumaşın silindirlere yapışmasını önlemektir. Sıcaklık yukarıya doğru artmaktadır. Kumaş hızı kumaşa göre değişmektedir. 

2 yorum:

Baraban Azeri dilinde davul demektir

silindirli kurutma makinesi diye bulmacada çıkar cevap barabandır.