2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Tefe Nedir, Tefeleme İşlemi

Tefe, (Alm. Lade, Fr. battant, İng. slay; sley), dokuma makinesinde gücülerle kumaş oluşum çizgisi arasında konumlanmış olan, dokuma sırasında üzerinde taşıdığı tarakla beraber salınım hareketi yapan elemana denir. 

Tefe, mekiğin veya atkı atma düzeninin üzerinde hareket ettiği, tarağı taşıyan dokuma makinesi elemanıdır. Tefe üzerine oturtulan taraktan ve bağlı olduğu tefe ayaklarından oluşmaktadır. Tefeyi taşıyıcı görev yapan tefe ayakları, aynı zamanda ana hareketin geldiği kollara bağlıdır. Hareketini buradan alarak her atkı atımında veya her ağızlık değişiminde tarak yardımı ile tefe vuruşu olarak adlandırılan atkıyı kumaşa yerleştirme hareketini gerçekleştirir. 

Tefeleme (Alm. Schußfadeneintrag, Fr. battage de la duite, İng. beating up), atılan son atkı ipliğinin tarak aracılığıyla kumaş oluşum çizgisine taşınmasıdır. 

Dokuma esnasında çözgü iplikleri arasına yerleştirilen atkı ipliği, ağızlığın değişmesiyle örgüye girerek çözgü iplikleri arasında kalır. Ancak son atılan atkının bir önceki atkının yanına kadar taşınması ve kumaşta belirli bir sıklık sağlayacak ölçüde yaklaştırılması gerekmektedir. Bu işlem vasıtasıyla, dokuma tarağını taşıyan tefenin, kumaşın oluştuğu tarafa doğru atkıyı paralel taşıması sonucu atkı dokuma bölgesine sıkıştırılarak kumaşa dahil edilmesi gerçekleşmiş olur. 

Tefe, gücü çerçeveleri ile kumaş hattı arasında salınım hareketi yaparak, atkıyı tarak aracılığı ile sıkıştırır. Tefe tabanı tüm tezgah genişliğince uzanır ve arkasında tarağın alt kısmının geçtiği bir yarık bulunmaktadır. Yeni atkı ipliğinin kumaşa dahil edildiği noktaya da kumaş çizgisi veya kumaş sınırı denir. Tefenin üzerinde yer alan tarak, çözgü ipliklerinin belli aralıklarla durmasını sağlar ve böylelikle çözgü sıklığı kontrolünü gerçekleştirir. Bunun yanı sıra tefeleme hareketi sırasında ağızlığa atılmış olan atkı tarak vasıtasıyla kumaş oluşum çizgisine doğru itilmektedir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.