Tekstil ve Moda

Tozuma Nedir, Tozuma Ne Demek

Günümüzde ortama yayılan katı organik ya da inorganik parçacıklara toz denilmektedir. Solunabilir toz ise nefes alırken ağız ve burun yolu ile vücuda alınan, havada asılı kalan her türlü parçacıklardır. Çalışma ortamlarında üretim faaliyetleri sırasında yüzeyden kalkan toz, kir ve kimyasal maddeler havada uzun süre kalabilen küçük katı veya sıvı parçacıklar oluşturmaktadır. Bu parçacıklara eğer uzun süre ve yüksek miktarda maruz kalınır ise vücutta tepkimeye girmekte ve akciğerlerin en uç noktalarına kadar taşınabilmektedir. Bu durum çalışanların sağlığı açısından tehlikelere neden olmaktadır. 

Genel olarak dokuma, örme ve dokusuz tekstil materyallerinin üretim sürecinde havaya lif parçacıkları savrulmaktadır. Bu küçük toz partiküllerinin ortaya çıkmasına tozuma denir. Tekstil fabrikalarında tozuma miktarlarının ölçülmesi ve ortam havasının temizlenmesi gerekmektedir. 

1 yorum:

inşaat sektöründe tozuma önleme, beton zeminler için tozumazlık işlemi ile duymuştum ilk kez tozuma ne anlama gelir diye araştırınca tekstil alanında da tozuma kavramı olduğu öğrendim