Tekstil ve Moda

Fiber Optik Kablo Nedir, Ne İşe Yarar

Veri iletimi kablolu ve kablosuz yollarla yapılır. Kablolu iletim için bakır ve fiber optik olmak üzere iki tür altyapı kullanılır. Fiber optik kablolar, bakır kabloların yetersiz kaldığı uzun mesafeler için tercih edilirler. 

Fiber optik kablo içerisinde cam bulunan ve içerisinden geçen ışığa kolayca yön verilebilen kablolardır. Fiber optik kablolar, metal kablolar gibi elektromanyetik etkilere maruz kalmaz. Fiber optik kablo yapısı itibari ile içerisinden ışık geçirir ve ışık ile veri iletimi sağlar. 

Veriyi elektriksel olarak değil ışık formunda gönderen ve daha hızlı iletim yapan fiber optik teknolojisi özellikle internet altyapısında kullanılır. Ayrıca önemli veri merkezlerinde yakın mesafeler için de kullanılan fiber optik kablolar, yüksek bant genişliği ve birim zamanda yüksek kapasitede veri taşımaları sebebiyle tercih edilirler. Elektromanyetik girişim ve bozulmalardan daha az etkilenen veri sinyalleri, bu kablolar aracılığıyla daha uzak hedeflere zayıflamadan ulaşır. Fiber kablolar, merkez çekirdek ve kılıf olmak üzere iki temel parçadan oluşur. Kılıf, ışığı daha az kıran bir maddeden üretildiğinden çekirdekten yollanan ışık demeti kılıfa çarparak yansır ve zikzaklar çizerek hedefine ulaşır. Fiber optik kablo türleri Multi Mod ve Single Mod olarak ikiye ayrılır. Multi Mod fiber kablonun çekirdek kısmı Single Mod’a göre daha kalındır. Kısa mesafeler için kullanılan Multi Mod kablolar, aynı anda birden fazla ışık gönderebilir. Single Mod fiber kablo ise aynı anda tek bir ışık göndererek daha uzun mesafelere veri aktarımı yapabilir. Fiber kabloların OM1, OM2, OM3, OM4 ve OM5 şeklinde 5 çeşit optik özelliği vardır. Bu değerler verinin iletim hızına bağlı olmak üzere ulaşabileceği maksimum mesafeleri ifade eder. 4, 8, 12, 24, 48… gibi kıl sayılarıyla ifade edilen fiber kablolar ise ihtiyaca göre seçilir. Fiber optik kablo alırken öncelikle fizibilite çalışmasının iyi yapılması gerekir. Veri iletimi yapılacak en uzak mesafenin belirlenmesi, gerekli kıl sayısının tespiti ve kullanılacak cihazların fiber uyumluluğunun hesaba katılması önemlidir. 

0 yorum: