Tekstil ve Moda

Makarna İplik Nedir, Makarna İplik Özellikleri

Makarna iplik, kalın efekt ipliğinin asıl ipliğe oranla daha fazla beslenmesiyle elde edilen kalın fantezi ipliklere verilen addır. Makarna iplikler tanım olarak, temel iplik üzerine fitil beslenerek oluşturulmuş dalgalı görünüme sahip ipliklerdir. 

Makarna iplik üretiminde 3 tip iplik kullanılmaktadır: Efekt materyali, esas (temel, direkt, ana) iplik ve bağlama ipliği. 

- Efekt materyali; makarna iplikteki efekt kısmını oluşturduğundan en önemli bileşendir. Makarna ipliğe estetik değer kazandırır. Efekt materyali, sağlam bir yapıya sahip değillerdir. Makarna ipliklerden kumaş üretildiğinde efekt materyali kumaş yüzeyinde kalır ve kumaşa değişik görünüm kazandırır. Lif tipine ve uzunluğuna bağlı olarak 250-2000 tex arası fitil efekt materyali olarak kullanılmaktadır. 

- Esas iplik; makarna ipliğin temelini oluşturur. Makarna iplik yapısında uzunluk ve stabiliteyi kontrol eden ipliktir. Makarna ipliği oluşturan efekt materyali, esas ipliğin çevresinde bağlama ipliği tarafından tutulmaktadır. Esas ipliğin mukavemet özellikleri doğrudan fantezi ipliğin mukavemetini etkilemektedir. Makarna ipliğin kalitesi ve tutumu, esas ipliğin pozisyonu ve gerilimi ile ilgilidir. Hemen hemen her ham maddeden 8.3-1000 tex (Nm 1-120) arası bükümlü iplikler, esas iplikler olarak kullanılabilmektedir. 

- Bağlama ipliği, makarna ipliğin kalıcılığını ve mukavemetini arttıran bir öğedir. Efekt materyali ve esas ipliğin etrafına sarılarak bu iki ipliği sabitler. İlk zamanlar sadece naylon filament iplikler bağlama iplik olarak kullanıldıysa da, şimdilerde diğer materyaller de bağlama ipliği olarak kullanılmaktadır. Makarna ipliklerinin en önemli kullanım alanları; erkek ve kadın dış giyim, ev tekstilleri ve el örgü iplikleridir. 

1 yorum:

makarna ip nedir ismi bile iştah açıyor