Bakalit, fenol ve formaldehitin bazik ortamda amonyakla ısıtılması ile elde edilen plastik maddeye denir. Bakalit sentetik reçinenin ticari adıdır. Bakalit, fenol ve formaldehit'in kontrollü ısı ve basınç altında reaksiyona girmesiyle oluşan kimyasal adı polioksibenzil metilen glikol anhidritbir olan sentetik bir reçinedir. Belçikalı kimyacı Baekeland tarafından 1909 yılında bulunmuştur. Plastik tarihinde üretilmiş ilk sentetik plastiktir ve bilinen diğer plastiklerden daha ucuzdur. Bakalit, ısıya ve birçok kimyasala karşı dirençli, yanmayan ve elektrik iletmeyen yalıtkan bir malzemedir.
Bakalit, iletken olmaması ve ısıya dirençli özellikleri nedeniyle oldukça talep edilen bir plastik türüdür. Ayrıca, çok sayıda endüstriyel ve ticari uygulamaya sahip olan farklı bakalit seviyeleri ve çeşitleri bulunmaktadır. Bakalitin oluşumu kâğıt veya cam bez katmanları sentetik reçine ile emprenye edilmektedir. Ayrıca kumaş selüloz kâğıt, sentetik iplik, pamuk, cam kumaşlar veya dokunmamış kumaşlardan yapılmaktadır ve ardından ısı ve basınç uygulanmaktadır. Bu nedenle ısıyla sertleşen bir plastiğe dönüşmektedir.
Sert ve dayanıklı oluşu elektrik sektöründen mücevher sektörüne kadar hemen hemen her sektörde kullanılmasına olanak sağlamıştır. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan yemek pişirme kaplarının kulpları, elektrik fişleri ve anahtarları, tespih taneleri, giysi düğmeleri ve bilardo topları gibi dayanıklılığın ön planda olduğu ürünler bakalitten üretilir.
Elektrik malzemesi ve eşyası yapımlarında kullanılan önemli sentetik maddelerden biridir. Askeri amaçlı olarak özellikle mayın yapımında kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni sert oluşu ve mayın tarama aygıtlarına yakalanmamasıdır.
1 yorum:
bakalit elektrik iletmeyen suni bir reçinedir
Yorum Gönder