Volan, tekstil ve moda terimi olarak kadın giysilerinin etek ucu, kol vb. yerlerine uygulanır. |
Volan, giysilerin etek ucu, yaka, kol gibi kısımlarına giysinin kendi kumaşından ya da farklı bir kumaştan kesilen, düz eklendiğinde geniş tarafıyla fırfıra dönüşen bir parçadır. Bu parçanın eklendiği tasarımlara volanlı sıfatı eklenerek; volanlı etek, volanlı perde veya volanlı kazak olarak adlandırılır. Volan, dikişte bir çeşit süsleme olarak kullanılır. Volanlı kıyafetler hem günlük hem de özel gecelerde giymek üzere oldukça sık tercih edilir. Volan ile fırfır genellikle karıştırılır. Ancak fırfır yapılacak parça genellikle düz kesilir ve büzgülerle zenginleştirilir. Volanda ise büzgü bulunmaz ve fırfıra göre daha az dalgalıdır. Fırfırda dalga sıklığı çok daha fazladır.
Hareketli bir ek kumaş parçası olan volan, perdecilikte de kullanılır. Volan, perdelerin dilim aralarında ya da kenarlarında süsleme olarak yer alır ve genelde kedi merdiveni şeklinde durur.
Hazır giyim ve dikiş dünyasında sık kullanılan bir süsleme biçimi olan volan ile pek çok farklı elbise, gömlek, etek ve bluz hazırlanabilir. Volan son derece trend bir süsleme türüdür. Düğün, nişan ya da özel davetler için hazırlanan abiye elbiselerde volan süslemesine sık başvurulur. Yaz elbiselerinin sırt ve göğüs dekoltelerinde kullanılan volan, gömlek ve bluzlarda ise volanlı kol ve volanlı yaka ile kol ve yaka kısmına hava katarak dinamik bir görünüm elde etmeyi sağlar. Volanlı kıyafetlerde doğru kombin oldukça önemlidir. Eğer volanlı bir bluz giyilecekse sade bir pantolon ya da etekle kombinlenmeli, benzer şekilde volanlı alt parçalar ise daha sade üstlerle kullanılarak şık ve dengeli bir kombin oluşturulmalıdır. Volan süslemeler farklı çeşitlerde olabilir. Dikey volanlar, elbiselerin ya da bluzların ön kısmında bulunarak kıyafete ayrı bir hava katar. Simetrik volanlar birbirinden eşit uzaklıkta dikilir ve giysilere şık bir görünüm verir. Özellikle abiye elbiselerde estetik bir görünüm veren omuz üstü volanlar; asimetrik elbiselerde, verev yakalarda veya düz elbiselerde bele kadar kullanılabilir. Verev giden volanların yanı sıra jabo volanlar da sık kullanılan modeller içerisindedir. Jabo volanlar, elbise ve bluzların üzerinde zigzag şeklinde yer alırken Y şeklindeki volanlar ise kıyafet yakalarında estetik bir görünüm yaratmada etkilidir.
Volan, daire sistemi ile çalışılan büzgüsüz kumaş kıvrımıdır. Verev kumaştan kavisli olarak kesilip, giysiye dar kenarlarından düz eklendiğinde geniş tarafıyla fırfıra dönüşen parçadır. Volanlar giyim süslemede yaka, kol, etek kenarlarına geçirilerek uygulanır.
Volan Kalıbının Hazırlanması
Volan kalıbı iki şekilde hazırlanabilir.
- Volan geçirilecek yerin ölçüsüne göre bir daire çizilir. İstenilen volan genişliğinde bu daireye paralel bir daire daha çizilir (Volan, açık olmayan yere geçirilecekse kesmeden kullanılır.).
- Büyükçe bir daire çizilir. Sıfırdan başlamak üzere, kumaş volan genişliğinde helezon şeklinde çizilir ve kesilir. Meydana gelen şekil, istenilen yere düz olarak dikildiğinde volan şeklini alır.
Volanın etrafı isteğe göre temizlenir. Piko veya zikzak makine çekilebileceği gibi ince kıvırma ayağı ile kıvrılarak, biye geçirilerek, dantel veya hazır malzemelerle de temizlenebilir. İstenirse volan iki kat yapılır, etrafından makine çekilip çevrilir.
5 yorum:
Volant nedir kısaca: Farklı genişlikte yuvarlak kesilmiş kollara, etek uçlarına ya da koltuk altlarına eklenen kumaş parçaları. Bu kesim sayesinde volan çan formu kazanıyor. Daha çok feminen ve romantik stillerde tercih ediliyor.
volan giysilere yapılan süsleme tekniği, garnitür olarak en kısa şekilde açıklanabilir.
Volan ne demek: Giysilere yapılan süsleme tekniği, bezenti demektir.
Volanlı elbisede volan eteklerin ucuna ya da bluzların kol ucuna tasarımların bazı yerlerine eklenen verev kesilmiş kumaş parçasıdır.
volan elbise gündelik kullanımda çok abartılı değilse tercih edilebilir diye düşünüyorum
Yorum Gönder