Tekstil ve Moda

Krepdöşin Nedir, Krep Döşin Kumaş Özellikleri

İpek kumaş çeşitlerinden biri olan krep döşin, ipeğin temel özelliklerini taşır. İpek elyaflarının bükümü sırasında çok bükülmüş ipliklerden üretilen krep döşin, üretim sürecinden boyanmasına kadar birçok aşamada diğer ipek kumaşlardan ayrılır. Krep döşin, kumaş dokunduktan sonra boyanır ve aşırı bükülmüş ipliği ile daha esnek ve ince bir kumaş türüdür. Elastik dokusu ile daha dökümlü bir duruşu vardır. Orta hafif ipek çeşitlerinden biri olarak ince bir yapıya sahip olduğu için genellikle yazlık kıyafetlerde tercih edilir. Krep döşin, yapı itibarıyla standart ipek kumaşlar gibi pürüzsüzdür ve hafif parlak görünümü ile farklı kıyafetlerin dikiminde kullanılabilir. Çok parlak olmayan yapısı ile ağır bir duruş sergiler ve kaliteli, lüks bir görünüm sunar. Ayrıca şeklini koruyan dökümlü yapısı ile vücuda yapışmaz ve böylece her vücut tipinde güzel durur. Dökümlü tasarımı ile özellikle bluzlarda ve gömleklerde tercih edilen kumaş türü, kırışmayan tiril tiril yapısı ile oldukça kullanışlıdır. Özel davetler için tasarlanan abiyelerde, eteklerde ve ceketlerde sıklıkla kullanılır. Yalnızca dış giyim ürünlerinde değil, kadın gecelik, sabahlık gibi iç giyim ürünlerinde de krep döşinden yararlanılır. Son yıllarda özellikle salaş ve şık duruşu ile tesettür giyimde kullanımı artan kumaş, eşarp üretiminden elbiseye kadar her alanda kendine yer bulur. Krep döşin kumaşlar, diğer ipek türlerinde olduğu gibi dayanıklı bir yapıya sahiptir. Böylece uzun yıllar güzelliğini kaybetmez. Aynı zamanda krep kumaşlar terletmeyen formu ile öne çıkar ve yazlık kıyafetlerde tercih edilir. Krep döşinden üretilen kıyafetlerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Formunu kaybetmemesi için elde yıkama yapılması veya kuru temizlemeye verilmesi tavsiye edilir. Ütü yapılacağı zaman ise yünlü kumaş ayarında buharsız şekilde ütülenmesi gerekir. 

Krepdöşin ya da Çin krebi, çok sıkı bükümlü iplikten yapılmış ipekli kumaş. Son yıllarda polyester de kullanılan krep. Krepdöşin, çeşitli denyelerde ipek veya rayon ipliklerden, atkıda daha kalın iplik kullanılarak ve atkı baskın olarak, bezayağı ya da atkı sateni örgülerde dokunan krep kumaşlardır. 

Bezayağı örgüde dokunan türlerine krep-dö-şin veya maroken adı verilir. Krepdöşin çok kez marokenden daha hafif gramajlıdır. Çözgüde genellikle normal bükümlü iplik kullanılır. Ancak atkıda cm.’de 20-25 sıklıkta S ve Z bükümlü iplikler 2Z2S düzeninde kullanılırlar. 

Örnek 1: Krepdöşin: çözgü 75 denye, cm'de 44 sıklıkta, atkı 90 denye, cm'de 33 sıklıkta.
Örnek 2: Rayon krep: 8'li atkı sateni örgüde, çözgü 75 denye, cm'de 63 sıklıkta, atkı 120 denye, cm'de 34,5 sıklıkta. 

1 yorum:

Krep dö şin veya Crepe De Chine kumaş