Tekstil ve Moda

IR (Kızıl Ötesi) Işınlarıyla Kurutma Nedir, Işınımla Kurutma Ne Demek

Işınlama, kızıl ötesi ya da ışınım yoluyla kurutmanın esasını, ısının, elektromanyetik dalgalar halinde daha sıcak olan maddeden daha soğuk olan maddeye doğru transferi oluşturmaktadır. Gözün görebileceği dalga boyundan daha uzun olan ışınlara IR yani enfraruj ışınları denir. IR ışınlarının mamul tarafından absorblanması sırasında ısı transferi gerçekleşir. Bu özellik nedeniyle kurutmalarda IR ışınlarından yararlanılmaktadır. 

IR kurutmada, mamulün absorblama derecesine bağlı olarak verimlik artar. Bu nedenle tekstil mamullerinin açık veya koyu renkte boyanması, elyafın cinsi ve mamulün formu kurutmayı etkiler. Genellikle şok kurutma gerektiğinde kullanılan ön kurutma şeklidir. Bu nedenle pad-steam ve termosol yöntemlerinde migrasyonun önlenmesi amacıyla kullanılır. Özellikle mamul, hiçbir yere değmeden geçtiği için boyanmış mamullerin şok kurutması için uygun olmaktadır. 

Işınımla Kurutma İşlemin Özellikleri 
Işınımla kurutma, yüksek sıcaklıkta bulunan yüzeyden nemli tekstil malzemesine ısının elektromanyetik dalgalar şeklinde transferi ile gerçekleşen ışınımla kurutma yönteminde, iki tarafında ışınlayıcıların olduğu dikey bir kanal içerisinden ürünün geçirilerek kurutulması sağlanmaktadır. Kurutulacak materyalin cinsine göre mamul sıcaklığı 500 ºC'ye kadar çıkabildiğinden, ürüne herhangi bir zarar vermemek için bu sistemlerle ürünün tamamen kurutulduğu esas kurutma yerine, yaş ürünün ön kurutulması yapılarak mamul üzerinde kalan su miktarının % 25-35'e kadar düşürüldüğü kurutmalar daha çok tercih edilmektedir. 

2 yorum:

Işınlama (radyasyon) ile kurutma demek, ısının, elektromanyetik dalgalar halinde, daha sıcak olan maddeden daha soğuk olan maddeye transferidir.

Radyasyon kurutma değilde ışınımla kurutma deniliyor, radyasyon terimi tehlikeli bir isim