2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Yüksek Frekansla Kurutma Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar

Yüksek frekans kurutma (Alm. Hochfrequenz-Trocknung, Fr. séchage par haute fréquence, İng. highfrequency drying), tekstil materyalinin yüksek frekanslı (10-3000 MHz) alternatif akıma bağlı kondansatör levhaları arasından geçirilerek yapılan bir kurutma işlemine denir. 

Yüksek frekansla kurutma, yüksek frekanslı alternatif akım alanında kalan su moleküllerinin, sürekli olarak yerleşim şekillerinin değişmesi sırasındaki sürtünmeyle, kurutulacak tekstillerin içerisinde ısı açığa çıkması (elektrik enerjisinin kinetik enerjiye, kinetik enerjinin ısı enerjisine dönüşmesi). 

Yüksek frekanslı alternatif akıma bağlı iki kondansatör levhası arasından geçen tekstil mamulü üzerindeki su moleküllerinin dipol oluşturması esasına dayanan bir kurutma yöntemidir. Bu kurutmanın en büyük avantajı; bobin, tops gibi malzemelerde bile içine işlemiş bir kurutmanın sağlanabilmesidir. 

Yüksek Frekans Kurutma Çalışma Prensibi 
Yüksek frekans kurutma yönteminde kurutulacak tekstil malzemesine dışarıdan ısı transferi yapılmamaktadır. Yaş tekstil malzemesinin yüksek frekanslı alternatif akıma bağlı iki kondansatör levhası arasından geçirilmesi ile kurutma işlemi yapılmaktadır. Bu durumda yüksek frekanslı alternatif akımdan ötürü kondansatör levhalarının yükü sürekli olarak değiştiğinden, mamul içindeki su moleküllerinin de yeri sürekli değişmektedir. Bunun sonucunda su moleküllerinin sürtünmeleri nedeniyle meydana gelen ısı, ürün üzerindeki suyun buharlaşmasını sağlamaktadır. Dielektrik kurutma (10-100 MHz) ve mikrodalga kurutma (1000-3000 MHz) olmak üzere iki şekilde kullanılmaktadır. Bu tip kurutucular, homojen ve hızlı bir kurutma sağlamaları ve aşırı kurutma riskinin bulunmaması nedeniyle tekstil endüstrisinde gittikçe yaygın olarak kullanılmaktadır. 

1 yorum:

mikro dalga ile kumaş kurutma pahalı bir yöntem gibi duruyor

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.