Deri yapımı oldukça zahmetli ve sabır isteyen incelikli bir iş gerektirir. Çeşitli hayvanların derileri çeşitli usuller ile temizlenip işlenerek kullanılır hale getirilmektedir. Günlük yaşamda en çok karşımıza çıkan deri türleri; dana, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilmektedir. Hayvanlardan elde edilen deriler organik bir üründür. Bir an önce tuzlanarak korunması ve kısa sürede de tabaklanması gerekir. Aksi taktirde, kokarak bozulma ve çürüme riski taşır. Yüzülen derinin tuzlanmasının amacı; tabaklama işlemine kadar geçen sürede deri üzerinde bakteri oluşumunu minimize etmektir. Derinin işleneceği zamana kadar bozulmadan bekleyebilmesi için tuzlamak ya da kurutmak gerekmektedir. Derinin temizlenerek kullanılır hale getirilmesine sepicilik (tabaklık) bu işlemi yapana da sepici (tabak) denilmektedir. Tabaklama işlemi görecek olan deri, kurutulmuş ya da tuzlanmış olsa bile üst deriden ve pöstekisinden ayrılmış olması gerekir. İç kısımda kalan küçük et parçalarından da tamamen temizlenmiş olması gerekmektedir. Bu tarz et parçalarının deri içerisinde unutulması, derinin çok çabuk bozulup, çürümesine neden olur.
0 yorum:
Yorum Gönder