Tekstil ve Moda

Avangart Nedir, Avangart Moda Ne Demek

Avangard elbise koleksiyonları günümüze hitap etmez. 
Avangart (avant-garde fashion), sözlük anlamı olarak, önde gidip haber götüren, ileti ulaştıran kimseye denir. Avangart; yazın ve sanatta, zamanını aşan, geleceğin sanatı durumunda olan, alışılmışın dışına çıkarak yeniden de yeni bir özellik gösteren sanat çığırı veya böyle bir çığırı başlatan kimse, akım ya da yapıttır. Avangart, Fransızca askeri bir terim olan öncü birlik sözcüğünden gelir. Gerek Fransızcada gerek diğer dillerde kültür, sanat ve politika ile bağlantılı olarak, yenilikçi kişiler veya deneysel işler anlamına gelir. Avangart kelimesini: avangart giyim, avangart mimari, avangart mobilya, avangart sanat eserleri, avangart kostüm gibi alanlarda duyabiliriz. Edebiyatta avangart ve sanatta avangart akımları vardır. 
Modada; güzel sanatlardan müziğe kadar her alanda, her zaman avangard bir hareket vardır. 
Avangart, bir sanat veya düşünce akımına öncülük eden anlamına gelir. Avangart terimi, hızla gelişen dünyada sanat, politika, kültür gibi farklı alanlarda öncülük yapan, geleneksel olmayan ve yenilik başlatan kişiler için kullanılmaya başlanmıştır. Avangart, öncü, çağdaş ama çağdaşlığın da ötesinde özgür ve özgün olma anlamına gelir. Serbestçe düzenlemeler, karşıtlığın birbirine uyumu anlamında da kullanılır. Avangart, sanat kavramı olarak ilk kez Fransız filozof Claude Henri de Saint Simon tarafından köklü değişim adıyla açıklanır. İlk kullanıldığında toplum tarafından kabul gören norm ve statükoların eleştirisi olarak ele alınan kavram, düşünürler tarafından modernizmin bir gerekliliği olarak kabul edilir. Türkçede en yalın haliyle öncü anlamında sıfat olarak kullanılan kavram, sınırları zorlayıp kalıplaşmış düşünceleri değiştirmeyi hedefler. Yalnızca kültürel ve sosyal alanda kullanılan bir kavram olmayıp terim anlamı ile sanatın farklı dallarında da kendine yer bulur. Günümüzde görsel sanatlardan müzik ve edebiyata kadar neredeyse her alanda yenilikçi ve deneysel sanatçılar ve düşünürler için kullanılan genel bir tanım haline gelmiştir. Deneysel fikirleri ifade etmek için kullanılmaya başlanan kavram, çağımızda moda alanında dahi etkili olmaktadır. 

Avangart moda akımı, genellikle uç tasarımları temsil eder. Bu kıyafetler günlük giyim için uygun olmayan, yaratıcı kıyafetlerden oluşur. Avangart tarz, geceye dönük avangart giyim tarzında ise, midi boylar asimetrik, yırtmaçlı ve düğme patlarından tatbik edilen yırtmaç efektleri anlamındadır. Moda alanında sıra dışı malzemelerden üretilen sanatsal kıyafetleri ifade ederken müzik alanında gelenekten, kökten ayrılan sanatçıların eserlerini kapsar. Özellikle deneysel rock, pop ve endüstriyel müzik türlerini içine alıp alanında öncü müzikleri içine alırken resimde Picasso ile resmiyet kazanır. Edebiyat alanında özellikle şiirde ve siberpunk gibi bilim kurgunun alt dallarında verilen eserler için de kullanılır. Dekorasyon alanlarında ise mobilya terimi olarak öne çıkan avangart; gösterişli, yenilikçi, modern ve minimalist bakış açılarının uyumla bir araya geldiği mobilyaları anlatmak için tercih edilir. Hangi alanda kullanılırsa kullanılsın, avangart; denenmemiş, öncü, aynı zamanda da erişilebilir olanı ifade eder. 

4 yorum:

Avangart stil nedir kısaca: Çağdaş stil olarak çevrilen giyim tarzıdır. Ancak daha çok özgürlük veya özgür ruhlu insanların giydikleri ile kendi ruh hallerini yansıtmalarını amaçlayan bir stildir.

Avangard moda avangart tarzı, günlük giyilebilir olmayan, yaratıcı kıyafetlerden oluşur.

Avangart Giyim Tarzı ne demek ? Pratik ve günlük yaşamda giyilebilir olmayan ancak sıra dışı malzemelerden farklı, yaratıcı ve sanatsal kıyafetler olarak hazırlanan ürünlerin sıklıkla kullanıldığı bir tarzdır. Bu tarzı benimseyen ve tasarımları ile görsel şova imza atan bazı tasarımcılara örnek vermem gerekirse; Gareth Pugh, Yohji Yamamoto, Alexander McQueen, Rick Owens

Avangart mobilya ne demek diyordum bende avangart koltuk takımı bu abi diyor satıcı o ne demek peki ya avangart tasarım ne demek bunları bilmek önemli değil sadece kanepe takımı avangartmış bunu al avangart ol peki Avangard ev ne demek ..