Tekstil ve Moda

Tahar Çeşitleri

Başlıca tahar türleri. 
Çözgü ipliklerinin, aynı hareketi yapabilmek üzere gruplandırılmaları ve kumaşa düzenli dağılmalarını sağlamak amacıyla gerekli çerçeveler üzerindeki gücülerden ve tarak dişleri arasından geçirilmesine tahar denir. İşte bu gruplamaların kombinasyonları, dokuma örgülerinin çok çeşitli oluşu ve dokuma tezgahlarının nitelikleri nedeniyle, çok farklı tahar çeşitleri ortaya çıkar. 

Dokuma kumaş üretiminde sınırsız desen ve renkte kumaş dokunabiliyor olması; değişik renklerde iplik kullanılması veya çözgü ipliklerinin atkı iplikleri arasından geçirilmesi yani atılma şeklinde (tahar planında) yapılan değişiklikler sayesinde olur. 

Dokumacılıkta kullanılan tahar türleri çok çeşitlidir. Genellikle uygulanan yöntem örgü raporuna göre tahar planının çizilmesi ve plana göre çerçevelerin belirlenerek gücü taharının yapılmasıdır. Çözgü ipliklerinin, çerçevelere bağlı gücü tellerinden atlama yapmadan sırayla geçirildiği düz (sıra) tahar tipi bezayağı ve dimi örgülerinin dokunmasında sıklıkla kullanılır. Çözgü sayısının ve sıklığının yüksek olduğu durumlarda bu örgüler için ağızlığın açılmasını kolaylaştırmak amacıyla amalgam tahar da uygulanabilir. Benzer şekilde saten örgüler için sıra tahar yapılabildiği gibi aynı nedenlerden saten atlamalı tahar da seçilebilir. 

Aşağıda tahar çeşitlerinin tanımları ve tahar çeşitlerine ait örneklere resimleri ile birlikte yer verilmiştir: 
Sıra Tahar 
Amalgam Tahar 
Saten Atlamalı Tahar 
Zig Zag Tahar (V Tahar) 
Kırık Tahar 
Karışık Tahar 
Grup Tahar 

1 yorum:

kumaşta tahar yapısı, tahar planı çeşitleri nelerdir, tahar türleri, taharlama çeşitleri neler, kaç çeşit tahar planı vardır,