Tekstil ve Moda

Örme Kumaşların Genel Özellikleri

Atkılı örme ve çözgülü örme ilmek yapılarının şematik gösterimi. 
Örücü elemanlar (iğne) vasıtasıyla ilmek şekli verilen ipliğin, kendinden önceki ve sonraki ilmekler ile bağlanması sonucu oluşturulan yüzeylere örme kumaş denir. 

Örme kumaşların genel özellikleri aşağıda verilmiştir: 
- Elastikiyet ve esneklik: Her yöne esnemeye uygun ve elastiktir, esnedikten sonra eski konumuna kolayca dönebilme özelliğine sahiptir. 
- Nem çekme özelliği: Örme yüzeyler iplik bağlantılı yüzeylerden, dokumalardan ve kolon dokumalardan daha fazla nem çekerler. 
- Yüzey yapısı açık, seyrek veya sıkı olabilir. 
- Dokuma yüzeylere göre daha hafif olabilmektedir. 
- Vücut hareketlerine kolayca uyum sağlar. Dokuma kumaşlarda bulunmayan, genişleyip daralan yapısı nedeniyle vücudu sarma özellikleri vardır. 
- Çekmeleri, kullanılan ipliğin lif cinsine, terbiye şekline göre değişmektedir. Ancak dokuma yüzeylere göre çekmeleri yüksektir. 
- Yapısal olarak stabil değildirler; örme kumaşlar, ipliklere ilmek formu verilerek oluştuğu için örme mamullerinde daima bir iç gerilim meydana gelir. Bu iç gerilimler nedeni ile örme kumaşların boyutsal değişimleri, yani kumaşın büzülme kabiliyeti çok yüksektir. 
- Örme kumaşlar, hafif, esnek ve hacimli olmasından dolayı dökümlüdürler fakat zamanla giyimden dolayı sarkabilir. 
- Örme kumaşlar, hem yazlık hem de kışlık elbiselerin üretiminde kullanılır. 
- Örme kumaşların tutumları iyidir ve diğer tekstil yüzeylerine göre yumuşaktırlar. 
- Buruşma eğilimleri örgü sıklığına, kullanılan ipliğin lif cinsine ve terbiye işlemlerine göre değişir. 
- Ütü tutma yeteneği zayıftır. 

7 yorum:

El örgülerinde üretim hızı ve kapasitesi kısıtlı olduğu için üretim miktarı kısıtlı idi, dilli ve kancalı iğnenin bulunması, ilk örme makinesinin ortaya çıkmasını sağladı; 1867’de ilk örme makinesi geliştirildi, bu sayede hız ve üretim arttı. ardından 1878 yılındaki ilk yuvarlak örme makinesi ortaya çıktı.

örme kumaşların kendilerine özgü bir yapı biçimi ve buna uygun katlanabilirlik özelliği vardır ayrıca ilmeği kolayca kaçar, çözülür ve kumaş çabuk sökülebilir.

örme kumaşlar giyimde en rahat ve bir insanın giymeden dışarı çıkması zor olan bir kumaş türü bir kere çorapsız dışarı çıkan var mı ya da atlet-külotsuz?

örme kumaşların ortak özellikleri nelerdir, örmenin temel özellikleri, temel örgü özellikleri, örgü kumaşların yapısal özellikleri nelerdir, örme yüzeylerin genel özellikleri nedir,

örme kumaşla daha rahattır.. esnektir yüzeyi yumuşaktır

örme kumaş yazın giyilir mi diye soran arkadaş yazın giyilen tişört kumaşı örme tekniği ile üretilir, polo da dahil hepsi yani bütün tişörtler örmedir.

örme kumaş yazın giyilir mi denirse tişörtler örme kumaştır böylece sorunun cevabı verilir.