Antistatik apre işlemi, daha çok sentetik kumaşlara uygulanır. |
Anti statik apre, özellikle sentetik kumaşlarda oluşan elektrik yükünü azaltmak için kullanılmasıyla birlikte, son zamanlarda özellikle koyu renk siyah, lacivert gibi pamuklu kumaşlardaki toz tutmayı önlemek için de uygulanmaktadır. Yıkama dayanımı 5-10 arasıdır.
Antistatik apreyi anlayabilmemiz için statik elektriğin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu anlamamız gerekir. Statik elektrik iletken olan veya olmayan iki maddenin temas etmesi, sürtünmesi sonucunda oluşan elektrik yüküdür. Bu elektrik yükü kontrol edilebilir yapıda değildir. Tekstil sanayinde kumaşı oluşturan liflerin birbirleri ile veya makinenin hareketli kısımları ile sürtünmesi sonucunda oluşur. Meydana gelen statik elektriklenme özellikle sentetik liflerle çalışılırken düzgün çalışmayı engeller. Bunun yanında protein esaslı liflerle çalışıldığında da zaman zaman sorunlar yaşanır. Elektrik yükü birikmesi ile kıvılcım ve yangınlar oluşabilir. Bu yüzden, elektrik yükünün oluşmasının engellenmesi gerekir. Statik elektriklenme düzgün çalışmayı engellediği gibi kumaş veya ipliklerin tozları çekmesine dolayısıyla çabuk kirlenmesine neden olur. Antistatik apre yapılmamış liflerle iplik üretimi sırasında lif kümesinin silindirlere sarılması, istem dışı şekiller alması nedeniyle düzgün iplik üretmek mümkün olmaz. Bu nedenlerle sentetik liflerde iplik üretimine geçmeden önce antistatik apre yapmak gereklidir.
Antistatik Apre Maddeleri ve Özellikleri
Antistatik apre için piyasada üretilmiş olan kimyasal maddeler yağ asidi esterleri, fosfor asit esterleri, etoksilamin, yağ asidi poliglikol esterleri vb. yapıdaki malzemelerdir. Genel olarak yardımcı kimyasal madde kullanılmadan liflere aktarılabilirler. Ayrıca katalizör veya bağlayıcı madde ilavesine ihtiyaç göstermezler. Genel uygulamalarda yumuşatıcı bir silikonla beraber kullanılırlar.
Sentetik Liflere Antistatik Aprenin Uygulanması
Sentetik liflerle yapılan iplik ve kumaşlar çalışma esnasında liflerin birbirine sürtünmesi veya liflerin makinenin dönen aksamına sürtünmesi nedeniyle yüksek miktarda statik elektriklenme özelliğine sahiptir. Sentetik liflerin içerisinde polyester ve akrilik liflerle yapılan çalışmalarda antistatik apre yapmadan iplik yapabilmek çok zordur. Üretim aşamasında tops, fitil ve çekimlerin olduğu bölümlerde lifler taşıdıkları yüklerden dolayı makinenin metal kısımlarına yapışarak üretimi güçleştirir. Antistatik apre uygulaması sentetik liflerde elyaf halinde boyama sonrasında bir yumuşatıcı ile birlikte uygulandığı zaman bu sorunlar ortadan kalkar. Lifler inceldikçe statik elektriklenme daha fazla meydana gelir. Bu nedenle düşük denyelerde (1,5 denyeye kadar) daha yüksek oranlarda antistatik apre uygulanır.
2 yorum:
antistatik apre ne kadar kalıcı oluyor ve yıkama bu etkiyi ne kadar etkiliyor ve her türlü mefruşata uygulanabilir mi
antistatik apre özellikleri nelerdir, antistatik aprenin uygulanması, elyaflarda biriken elektrik yükleri nasıl önlenir, tekstilde liflerin elektriklenmesinin engellenmesi,
Yorum Gönder