Tekstil ve Moda

Akıllı Giysi Nedir

Akıllı giysiler (smart clothing), elektronik parçaları giysilere entegre eden tekstil temelli bilgi ve iletişim teknolojilerini içermektedir. Elektronik parçalar bilgisayar klavyesi, cep telefonları, mikrofonlar, mp3 çalarlar, video kameralar hatta uydu sistemlerinden oluşmaktadır. Bu gruba, giyen kişinin kalp atışı, nefes alışı, nabız ölçümü, vücut sıcaklığının izlenmesi gibi 30 hayati değişkeni 24 saat boyunca izleyebilen, gerekli durumlarda kablosuz iletişim ağıyla gerekli kişileri anında haberdar eden hayat elbisesi (life shirt) örnek gösterilebilir. Bu giysi aynı zamanda her yıl binlerce uyuyan bebeğin ölümüne neden olan ani bebek ölümü sendromunun önüne geçebilmek için, bebeğin soluk alması durduğunda, kalp atım sayısında ya da vücut ısısında beklenmedik bir değişiklik olduğunda ebeveynleri haberdar etmektedir. Giysi söz konusu değişiklikleri kişisel dijital yardımcılar (PDA) veya kişisel bilgisayarlara aktarmaktadır. 

Klasik Tekstil Dönemi Bitti, Dünya Akıllı Tekstil Ürünlerine Odaklandı 

Askeri Tekstiller 
Klasik tekstil, iş gücünün düşük olduğu Uzakdoğu ülkelerinde gelişirken, Avrupa hükümetleri katma değeri yüksek olan tekstil ürünlerini teşvik ediyor. 

Klasik tekstil, iş gücünün düşük olduğu Uzakdoğu ülkelerinde gelişirken, Avrupa hükümetleri katma değeri yüksek olan tekstil ürünlerini teşvik ediyor. Almanya Aachen Teknik Tekstil Enstitüsü Öğretim Üyesi Thomas Gries, kumaşların sadece giyimde değil farklı alanlarda da kullanılabildiğine dikkat çekerek, "Taklit edilmesi önemli değil, bu sektörde ihtiyaç olan şey kumaşa katma değer kazandırmak" dedi. 

Aachen tekstil teknik enstitüsünden Thomas Gries, dünyada tekstil pazarının her geçen gün büyüdüğünü belirterek, klasik tekstil ürünlerinin ağırlıklı olarak iş gücü düşük Uzakdoğu ülkelerinde gelişme gösterdiğine dikkat çekti. Gries, Amerika ve Almanya'da bu konuda düşüş var, özellikle fiber endüstrisinde. Yine de fırsatlar var. Öncelikle bakış açısını değiştirmek gerekir. Materyaller sadece giyimde kullanılması zorunlu değil. Farklı alanlarda da kullanılabilir. Bu bize yeni bakış açıları kazandırmalıdır. Almanya'nın güneyindeki bir köprüde çelik güçlendirmeyi sağlayan cam elyaf kaplamasını örnek veren Gries, "Bu tip projeler, ev ve mekan içinde yapılabilir. Bizler tekstille güçlendirilmiş betonu ürettik şeklinde konuştu. 

KANADA ASKERLERİNİ KORUYACAK GİYSİ GELİŞTİRİLİYOR 

Kanada askerlerinin kimyasal, bakteriyel ve savaş ortamlarında korumak için giysiler geliştirdikleri biliniyor. Askerleri koruyabilecek kıyafetler için çalışılıyor. Laboratuvarlardaki çalışmalarda; askerleri kimyasal, bakteriyel ve savaş ortamlarda koruyabilecek malzemeler hazırlanıyor. Bu koruma sistemi tepeden tırnağa koruma sağlıyor. Askerlerin enerjisi çok önemli. Vücut tarafından üretilen enerjinin verimli olarak tüketilmesini sağlamak amaçlanıyor. Artık arabalar, uçaklar ve helikopterler artık kompozit materyallerle üretilmeye başlanacak. 

2 yorum:

ilginç gerçekten ilginç, akıllı tekstiller gelecekte çok kullanım alanı bulacak.

Hayatı Kolaylaştıran Keşif Non- Iron Kumaşlar, Ütü istemeyen elbiseler, gömlekler. Ütü yapmaktan kadınların yanı sıra erkeklerin de pek hoşlanmadıklarını biliyoruz. Ufacık bir kırışıklığın bile bütün şıklığınıza gölge düşüreceği gömlek ve pantolonların ütülenmesinin ne kadar zor ve zaman alıcı olduğunun da. Zorunda kalmanın bütün olumsuz deneyimleri hatırlattığını da hesaba katınca ütü, içinden çıkılmaz ve can sıkıcı bir hal alıyor. Bütün bunları göz önüne alınca ve beklenen buluş ütü istemeyen kumaşlar üretildi. Ütü istemeyen Non iron ürünler çeşitli markaların ürünlerinde kullanılmaya başlandı. Kolaylığın ve rahatlığın istendiği durumlarda aranan ürünler olarak karşımıza çıkacak.

En son teknolojiler ile üretilen non iron gömlek ve pantolonlar, gün boyu hayatın yoğun temposuna ayak uydurarak sanki yeni giyilmiş gibi kırışmadan ütüsünü korur ve size sadece rahatlığını yaşamak kalır. Özel büküm iplikler ile dokunmuş kumaşları ve dikiş yerlerinde kırışmayı önleyen malzemelerle yapılan özel dikim tekniği, normal üretim tekniklerine göre yıkama sonrasında dahi ütüsünü korumayı sağlar. Yıkama sonrası ister asarak kurutun, ister kurutma makinasında, Non-Iron rahatlığına ütü gerektirmeden kavuşabilirsiniz.