Yündeki, yıkama ile giderilemeyen artıkları uzaklaştırmak için karbonizasyon işlemi yapılır. |
Yünün karbonize edilmesi elyaf, tops, iplik ve kumaş hâlindeyken yapılabilir. Ancak iplik yapımı sırasında kırılganlık arttığı, fire yüzdesi yükseldiği için elyaf hâlinde karbonlaşma tercih edilmez. Ayrıca kumaş hâlinde yapılan karbonizasyona oranla daha yüksek bir maliyeti vardır. Pamuk ve viskon ile karışım yapılacak yünün karbonize işlemi elyaf hâlinde yapılmalıdır. Ülkemizde ve dünyada kumaş hâlinde karbonize tercih edilmektedir. Karbonizasyon, yünlü mamulün ön terbiyesinde en az yıkama kadar önemli ve dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Karbonizasyon işlemi ile yünlü mamulün boyanma özellikleri etkilendiğinden bu işlemin düzgün yapılması gerekir. Aksi takdirde mamulün düzgün boyanması güçleşir.
Karbonizasyon işlem aşamaları şu şekildedir:
Mekanik yöntemle fazla suyun uzaklaştırılması: Silindirli teknelerde sıkma silindirlerinin arasından 6 bar basınçla geçirilerek kumaşın fazla suyu giderilir.
Kömürleştirme: Üçüncü ve dördüncü kamaralar kömürleştirme işlemini yapar. Üçüncü kamara sıcaklığı 105 °C'de, dördüncü kamara ise 115 °C'dir. Buradaki sıcaklık nedeniyle asit emdirilen bitkisel artıklar kömürleştirilerek karbonize işlemi sonuçlanmış olur.
Asit: Karbonizasyon işleminin temel maddesidir. Bitkisel artıklar asidi emdikten sonra ısı ile karşılaştıklarında karbon ve su oluşacak şekilde değişime uğrar. Bu değişim sonucunda su buharlaşırken karbon parçacıkları kırılgan bir şekilde kalır. Daha sonra yapılan mekanik işlemlerde de bu parçacıklar toz olarak uzaklaştırılır. Karbonizasyon işleminde tercih edilebilecek asitler; sülfürik asit, hidroklorik asit veya alüminyum klorürdür. Ülkemizde yaygın olarak tercih edilen karbonize maddesi sülfürik asittir.
5 yorum:
yün kazağıma dokundum bu yazıyı okuyunca, dedim ki sen bile kazak olana kadar ne badirelerden geçmişsin. Kazak olmak bile bu kadar zor iken insan olmak kolay mı
yün bile hamdım piştim yandım elhamdülillah diyormuş, asitler ile sıcaklıklar ile hemhal oluyormuş
Karbonizasyon ne demek ben kısaca açıklayayım: Kirli yün liflerinde ağırlıklarının % 5-40 arasında bitkisel artıklar bulunur. Pıtrak, diken, ot, yaprak, yağ, çamur, dışkı ve yem artıklarından oluşan bu bitkisel kaynaklı maddelerin bir kısmı yünün yıkanması sırasında uzaklaştırılabilmektedir. Başta pıtrak olmak üzere liflere sıkı bir şekilde tutunmuş artıklar yıkama ve mekaniksel işlemlerle uzaklaştırılmaz. Yündeki bitkisel artıkları uzaklaştırmak için yapılan kimyasal işleme karbonizasyon denir.
Karbonizasyon işlemi başlıca 3 ana yöntem ile yapılır.
-Hidrojenklorür (HCl) gazı ile,
-Alüminyumklorür çözeltisi,
-Seyreltik sülfürik asit çözeltisi ile yapılmaktadır.
bende karbonize ile ilgili ingilizce terimleri ve türkçe karşılıklarını yazmak istiyorum.
carbonization: karbonizasyon
carbonize: kömürleştirmek, karbonize etmek
carbonizing: karbonizasyon
carbonizing agent: karbonizasyon maddesi
carbonizing bath: karbonizasyon banyosu
carbonizing machine: karbonizasyon makinesi
carbonizing plant: karbonizasyon tesisi
carbonizing stain: karbonizasyon lekesi
carbonizing stove: karbonizasyon fırını
karbonizasyon nedir, karbonizasyon işlemi nedir ve nasıl yapılır, karbonize etme işlemi, karbonizasyon işlem aşamaları nelerdir, yün ön terbiye işlemleri, yün elyafı karbonize etmek,
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.