Krablama (Alm. Krabben, Fr. fixage à mouillé, İng. crabbing), yünlü kumaş sargılarının sıcak su
içerisinde işleme sokularak kumaşta kat yerleri ile kırışıkların giderilmesi ve kumaşın daha sonra göreceği yaş
işlemlere karşı daha az hassas duruma getirilmesi için yapılan bir sabitleme işlemidir.
Krablama İşleminin
Amacı
Yünlü kumaşlarla
yapılan terbiye işlemleri sırasında kumaşta oluşabilecek
kırıklar çok önem taşır. Bu kırıklara önceden engel
olabilmek ve oluşan kırıkları düzeltmek amacıyla krablama
(kaynatma) işlemi yapılır. Krablama işlemi ham hâldeki kumaşlara
ve işlem görmüş kumaşlara yapılabilir. Ham kumaşlarda yapılan
krablamada kumaştaki gerginlikler giderilerek boyutlar sabitlenir,
bir anlamda kumaş önceden fikse edilmiş olur. İşlem görmüş
kumaşlarda ise hem kırık ve kırışıklıklar düzeltilir hem de
kumaş boyutları sabitlenmiş olur.
Krablamaya Etki Eden
Faktörler
Sıcaklık: Krablama
genellikle krablama banyosu 95 °C civarında iken yapılır. Ancak
krablanan kumaşın özelliklerine bağlı olarak sıcaklığın
değişkenlik göstermesi gerekir. Renkli ve yıkanmamış kumaşlarda
krablama sıcaklığı nispeten düşük tutulmalıdır. Beyaz ve
yıkanmış kumaşlarda da yüksek olmalıdır. Renkli kumaşlarda
yüksek sıcaklıklara çıkıldığında boya verme riski mevcuttur.
Yıkanmamış kumaşlarda ise kirlerin ve yağların pişerek kumaşa
nüfuz etmesi ve daha sonraki yıkamalarda temizlenmeyi zorlaştırması
söz konusudur. Beyaz ve yıkanmış kumaşlarda bu tehlikeler
olmadığından daha yüksek sıcaklıklara çıkılması krablama
etkisini artırarak işlemin amacına uygun olmasını sağlar. İyi
bir krablama için renkli ve yıkanmamış mamullerde 30-50 °C’de
yaklaşık 2 dakika, beyaz ve yıkanmış mamullerde 95 °C’de
yaklaşık 2 dakika krablama yapılır.
Krablama flottesi:
Krablama nötr veya hafif alkali ortamda daha iyi yapılır. Ancak
krablama flottesine kırık (krep) önleyici madde ilave etmek
krablama sırasında oluşabilecek krepleşmeleri önlemek için
gereklidir.
Basınç: Krab
makinesinde ana tamburun üzerinden taşıyıcı bant ile geçen
kumaş, burada bir basınç ile karşılaşır. Ayrıca diskontinü
(kesikli) olarak yapılan krablamada sargıların basıncı da söz
konusudur. Her iki yöntemde de kumaş üzerine uygulanacak basıncın
düzgünlüğü fiksenin düzgünlüğünü direkt olarak
etkileyecektir. Meydana gelecek basınç farklılıkları fikseyi
farklı yapacağından daha sonraki işlemlerde düzeltilmesi zor
hatalara sebep olur.
Şok soğutma:
Krablanmış olan kumaşın kazanmış olduğu formu ani bir
soğutmayla sabitleştirmek gerekir. Ancak özel kumaşlarda (bilardo
masası çuhası) bir tahta silindire sarılarak yavaşça soğuması
istenir. Şok soğutma soğuk suya daldırılarak veya soğuk
silindirden geçirilerek yapılır.
Krablama makineleri iki
şekilde incelenebilir: Birincisi kesikli çalışan krablama
makineleri, ikincisi ise kontinü krablama makineleridir. Kesikli
çalışan krablama makineleri günümüzde sık rastlanan makineler
değildir. Yerlerini kontinü krablama makinelerine bırakmışlardır.
Kesikli çalışan krablama makinelerinde kumaşlar bir çift
silindirin bulunduğu makinede üstteki silindirin baskısıyla
alttaki silindire sarılır. Bu şekilde sıcak suyun içerisinde 30-60 dakika döndürüldükten sonra tekrar çözülüp önceden içe
gelen uç dışa gelecek şekilde yeniden sarılır. Bu şekilde 15
dakika dönen kumaşlar işlem bittiğinde soğuk su bulunan bir
tekneden geçirilerek soğutulur. Yukarıda da anlatıldığı gibi
uzun süreli, zahmetli ve fazla işçilik gerektiren bu makineler,
daha az işçilik gerektiren kontinü krablama makineleri çıktıktan
sonra önemlerini kaybetmişlerdir. Kontinü krablama makinelerinde
kumaş enine açık bir şekilde makineye girer. Makinede önce sıcak
su bulunan tekneden geçen kumaş daha sonra ana tambura gelir. Ana
tambur buharla ısıtılır. Ana tamburun etrafını sarmış olan
lastik bant ile tamburun arasına giren kumaş, makine içerisinde
tamburla birlikte bir tur atarak makineden çıkar, soğutma kısmına
geçer. Kumaş tamburla birlikte dönerken lastik bant tarafından
basınca uğrayarak fikse olma esnasında istenilen basınçla yol
alır. Tamburun sıcaklığı suyun sıcaklığından daha fazladır.
Lastik ile tambur arasında kalan kumaşın üzerindeki su yüksek
sıcaklık nedeniyle buharlaşır. Ancak bu buharlaşma sıkışık
ve kapalı bir ortamda gerçekleştiği için su buharı uçup gitmez, bu nedenle kumaş
üzerinde fikse etkisini artırır. Tambur sıcaklığı renkli ve
yıkanmamış mamullerde 110 °C, beyaz ve yıkanmış mamullerde ise
140 °C civarındadır. Soğutma suyu ise oda sıcaklığındadır.
Krablamanın Mamule
Kazandırdığı Özellikler
Krablama işlemi, yünlü
kumaşların sıcak su ile işlem gördükten sonra soğutulması
esasına dayanmaktadır. Sıcak su ile karşılaşan yünlü kumaşta
lifler şişmekte ve hacim kazanmaktadır. Bu hacimli hâliyle
kumaşın daha yumuşak ve dolgun bir tutum kazanması
sağlanmaktadır. Kumaş tutumundaki bu değişiklik ayrıca kumaşın
daha düzgün bir yüzey kazanmasını da sağlar. Bu düzgünlük
nedeniyle kumaş daha canlı daha parlak bir görünüm kazanır.
Yıkanmamış ve dinklenmemiş olan kumaşlardan yıkama sırasında
ve yaş işlemlerde kırık riski yüksek olanların mutlaka
krablanması gerekir. Krablama sırasında kumaşın şekil
değiştirme isteği en aza indirildiğinden yıkamada ve dinkte
olabilecek kırılma ve kırışma da en aza inmiş olur. Yıkanmış,
dinklenmiş ve diğer yaş işlemleri görmüş kumaşlarda işlemler
sırasında oluşmuş olan kırık ve kırışıklıkları gidermek
için de krablama işlemi yapılabilir. Sıcak su ile gevşetilmiş
kumaş, krablama makinesinde uygun şekilde basınçla karşılaşarak
düzgünleşir ve hemen sonrasında yapılan soğutmayla da bu
düzgünlük kalıcı hâle getirilir. Krablama sırasında kumaştaki
keçeleşme özelliği azalacağından yüksek yüzdelerde
dinklenecek kumaşların krablanmadan önce dinklenmesi gerekir. Aksi
takdirde istenilen yoğunlukta dinkleme yapmak mümkün olmaz.
5 yorum:
bildiğin suda yün haşlama veya sıcak su ile yünü kaynatma işlemi
ilk okuduğumda kramplama sandım, ne tekstile kramp mı girdi dedim
Krablamanın özünü, yünlü kumaşların düzgün bir durumdayken sıcak su ile işlem görmeleri ve soğutulmaları oluşturmaktadır. Bu şekilde sağlanan bir yüzey fiksajı sonucunda;
1.Kumaş daha sonraki yaş işlemler sonucunda daha az çeker duruma gelir. 2.İzleyen yaş işlemler sırasında kumaşta keçeleşme ve kırışıklık izleri kalma tehlikesi azalır.
3.Kumaşta krablamadan önce yapılmış halat yıkama, dinkleme gibi işlemler sırasında oluşmuş kırışıklık izleri varsa bunlar giderilebilir.
4.Kumaşın yüzey düzgünlüğü artar.
5.Liflerin şişmesi ve mamul yapısının gevşemesi sonucu, kumaşın tutumunda olumlu bir gelişme meydana gelebilir.
Dekatürden farklı olarak krablamada amaç genellikle ilk üç değişikliğin sağlanmasıdır.
Krablanmış kumaşların keçeleşme özelliği azaldığından genellikle krablama dinklemeden sonra yapılır. Yıkama, dinkleme, karbonizasyon, ağartma, boyama gibi çok sayıda yaş işlemden geçirilecek hassas kumaşların, gerek bu işlemler sırasında oluşan kırık izlerini gidermek gerekse izleyen yaş işlemler sırasında deforme olmasını önlemek için, çeşitli yaş işlemler sırasında, birden fazla krablama yapılması da söz konusudur.
krablama nedir, yün ön terbiye işlemleri, krablama makinesi, krablama işlemi nasıl yapılır, yün kaynatma işlemi,
Yorum Gönder