Elyaf Boyamayla İlgili
Genel Bilgiler
Elyaf boyama, tekstil
liflerinin hiçbir fiziksel işlem görmeden dağınık hâlde kütle
formunda boyanması işlemidir. Elyaf hâlinde boyama daha çok yün,
polyamid ve akrilik elyafında daha yaygındır. Pamuk materyali
ıslandığında şişip daha sıkı bir yapı kazandığı için
boya flottesinin kütle içinde sirkülasyonu zorlaşır. Bu yüzden
bu tür bir uygulama pek tercih edilmez. Bununla birlikte elyaf
hâlinde boyamada oluşan hatalar ya da düzgünsüz boyama
harman-hallaç sırasında kolayca giderilebilir.
Elyaf Boyama İşlemi
Kontinü ve aparatlarda olmak üzere iki çeşit elyaf boyama sistemi vardır. Aparatlarda boyama günümüzde en çok kullanılan yöntemdir. Kontinü boyama makinelerinde elyafın kontinü olarak boyanabildiği iki sistem vardır. Birinci sistemde açık elyaf flotte içerisinde yol alır ve sırayla sıkma, su püskürtme ve kurutma işlemlerinden geçer. İkinci sistemde ise bir taşıma bandı üzerinden eşit miktarda elyaf iki boyama teknesine sevk edilir. Birinci boyama teknesinde tambur içinden yapılan emme sayesinde hem boyar madde elyafın içine nüfuz eder hem de taşıma bandına sevk edilmiş olur. İkinci teknede de aynı işlem tekrarlanır. Çıkışta yine emme tamburlu kurutucularla kurutma işlemi uygulanır. Aparatlarda boyama işlemi, boya banyosu içeren geniş tanklar içine lifleri kütle hâlinde koymak ve gerekli sıcaklıklarda flotteyi bu yığının içerisinden sirküle ettirmeye dayanır. Aparatlarda flotte hareketli, materyal hareketsizdir.
Elyafı kütle hâlinde makineye besleyebilmek için pres makinelerinde preslemek gerekir. Bu işlem için elyaf 80-90 °C sıcak su ile delikli kafeslerin içerisinde preslenir. Presleme işlemi sırasında ıslatma, boya banyosuyla karşılaştığı zaman elyafın şişip sıkışması ve arasına boya alımını zorlaştırmasını engellemek için yapılır. Önceden ıslanmış elyaf ıslak olarak sıkıştırılır ve bu şekilde boya alımı daha rahat olur. Sıkıştırılmış bu elyaf kütlelerine kek denir. Bir makineye üç kek beslenir. Keklerin her biri 500-600 kg arasında değişir. Bu makine elyaf boyama işlemi içinde kullanılır. Elyaf boyama, basınçlandırılmış silindirik boyama kazanlarında yapılır. Makinenin üst kısmı kapak olup kubbemsi yapıdadır. Makinenin içi basınçlandırıldığında kapağın açılmaması için bu kapak makineye vidalarla sıkıştırılır. Makinenin ana bölümünde (gövdesinde) elyafın kütle hâlinde konulabileceği 150 cm çapında, 80 cm derinliğinde bir kafes bulunur. Silindirik kafesin ortası boştur ve kafes makineye yerleştirildiğinde bu boşluktan makinenin ortasındaki delikli bir boru geçer. Elyaf kafes içerisine yoğunluğu 300-480 g/lt olacak şekilde su ile sıkıştırılarak yerleştirilir.
Kek (preslenmiş elyaf) |
Boyama yıkama, kasar işlemi, makine içerisinde basınçlı proses olarak gerçekleşir. Bu basınç için makine kubbemsi biçimde olup kapak hermetik gövde ve kapak çemberleri ile kapatılır. Flote sirkülasyonu kafesin içerisinden dışarıya olacak şekilde hareket eder. Buradaki ana hedef flottenin elyafın her yerine düzgün şekilde nüfuz etmesidir. Elyaf boyama işlemi yüksek sıcaklıklarda basınç altında yapılır. Flotte oranları 1:5 ila 1:10 oranında değişmektedir.
Flotte sirkülasyonu kafesin dışından içine ve içinden dışına olacak şekilde bir vana yardımıyla ya da otomatik olarak ayarlanabilir. Bu işlem sırasında boya çözeltisi materyalin her yerine düzgün bir şeklide nüfuz etmelidir. Fakat bu hareket çok şiddetli olmamalıdır. Aksi hâlde materyal zarar görebilir. Makine içerisine yüklendikten sonra boşluk kalmayacak şekilde sıvı doldurulmalıdır. Boşluk kalması durumunda abraj sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Makinenin tabanında, kafesin altında kalacak şekilde, helezonik yerleştirilmiş ısı eşanjörleri bulunur. Bu sayede makine içerisine alınmış boyar madde ısıtılabilir. Bu ısıtıcılar flottenin her tarafının aynı sıcaklıkta olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Elyaf boyama yüksek sıcaklıklara çıkabilen basınçlı kazanlarda çektirme yöntemi kullanılarak yapılır. Flotte oranı 1:5 - 1:10 arasında değişir. Elyaf boyama için kullanılan kazanlar içine koyulan elyaf sepeti değiştirildiğinde tops ve bobin boyamak için de kullanılır.
Elyaf Boyamanın
Avantajları
Elyaf boyamada boyar madde lifler içerisine mükemmel nüfuz eder ve iyi renk düzgünlüğü sağlanır. Bu yöntem en kolay boyama yöntemidir. Sürtme haslıkları yüksektir.
Elyaf boyamada boyar madde lifler içerisine mükemmel nüfuz eder ve iyi renk düzgünlüğü sağlanır. Bu yöntem en kolay boyama yöntemidir. Sürtme haslıkları yüksektir.
Elyaf Boyamanın Dezavantajları
Moda konusunda büyük risk oluşturur. Çünkü kumaşın rengine aylar öncesinden karar verilmesi gerekir. İplik üretimi açısından ham ya da beyaz iplik tercih edilir. Çünkü iki farklı renk bir biri ardına çalışılacağı zaman öncekinin kalıntıları tamamen makineden temizlenmelidir. Boyanmış lifler esnekliklerini bir miktar kaybederler. Bu da eğrilmesi sırasında güçlük çıkarır.
Elyaf Boyama Makineleri
Bir boyama makinesinde
boya çözeltisinin konulduğu ve boyamanın yapıldığı ana bölme
buna bağlı olan ve ilavelerin yapıldığı yan bölme, yükleme ve
boşaltma sistemi, ısıtıcı ve kontrol mekanizmalarından
oluşmaktadır. Boyama makineleri için kullanılan metal paslanmaz
çelik olmalıdır. Aksi hâlde içerisine konulan aşındırıcı
kimyasallar (asit, baz vb.) korozyona (aşındırmaya) sebep olur. Bu
yüzden makine ve teçhizat asit ve bazlardan etkilenmeyecek bir
malzemeden yapılmış olmalıdır. Derişik boyar madde çözeltisi
direkt olarak boyanacak materyal ile temas etmeden önce banyo
çözeltisiyle karışıp seyreltilmelidir. Bunun içinde makinenin
yan tarafında bulunan bir ilave tankı bulunur. Bu bölmede flotte
içerisine konulacak kimyasallar burada hazırlanır ve banyonun
içerisine yavaş yavaş ilave edilir.
Ard İşlemler
Boyaması bitmiş
materyal kullanılan boyar maddeye özgü tüm fiksaj işleminden
geçtikten sonra fazla suyun uzaklaştırılması için kurutma
işlemine tabi tutulur. Bu kurutma işlemi öncelikle bir sıkma ile
yüzey suyunun uzaklaştırılması işlemidir. Yüzey suyu merkezkaç
kuvveti prensibiyle yüksek devirlerde çalışan santrifüj
makinelerinde sıkılır. Boyanmış elyaf keki makineden çıkarılır
ve santrifüj makinesinin kazanına açılarak beslenir ve sıkma
gerçekleşir. Kapilar (lif arası su) suyun uzaklaştırılması
için ısı transferi yapan kurutma cihazları kullanılır. Elyaf ve
topsların kurutulması içerisinden sonsuz bant geçen sıcak hava
üflemeli kurutma makinelerinde olur. Kurutma işlemi bittikten sonra
balyalar hâlinde elyaf sıkıştırılır ve sevk edilmek üzere
hazır hâle getirilir.
Makinenin Temizliği ve
Bakımı
Her boyama sonrasında
makinenin temizliği sıcak su ile gerçekleşir. Makinenin cidarında
boya artıkları kalmayacak şekilde su ile yıkanır. Eğer koyu
renkli bir boyama yapılmış ve ardından açık renkli bir
boyamanın yapılması gerekiyorsa su ile yıkamak yeterli
gelmeyebilir. Bu durumda kazan sıcak sodyum hidroksit ya da orta
kuvvetli bir asit ile yıkanabilir. Fakat asit ile yıkamak çok
yaygın değildir. Çünkü asidin makine üzerindeki korozyonu baza
göre daha fazladır. Her gün makinenin en az bir kere su giriş
çıkış vanalarının sızdırıp sızdırmadığı, kapak
contaların aşınıp aşınmadığı kontrol edilmelidir. Makine
üzeinde monometre ve termometreler kontrol edilmelidir. Makineye
kimyasalların dozajlandığı tertibatın filtreleri
temizlenmelidir.
Elyaf Boyamanın
Kullanıldığı Yerler
Elyaf boyama, boyanın
nüfuziyetinin yüksek ve haslıklarının iyi olması nedeniyle
tercih edilir. Melanj iplik üretiminde ve halı iplikleri için
elyaf boyama kullanılır.
5 yorum:
elyaf boyamada elyafta ton farkı olmaması çok önemli
ELYAF BOYAMA TAM BİR İŞKENCE BELLİ Bİ RENKTEN SONRA HAFTADA 2 GÜN KAZANIN İÇİNE GİRİP TEMİZLEME DERDİ VARKİ 2 3 SAAT SÜRDÜĞÜ OLUYOR YANİ 2 SAAT HAVA TUTUP DELİKLKERDEKİ ELYAFLARI ALMANIZ GEREKLİ BUDA SÜREKLİ YAPILDIGINDA ÇOK MEŞAKATLİ VE İŞLENCEYE EŞ DEĞER
elyaf boyama işlemi çok zordur meşakatlidir haftada 2 gun içine girip deliklerindeni elyafları temizlemeniz gerekli (perfori içi ) bu temizleme işlemi hava ile olur eğer temizlenmezse pompa basmas pompa basmayınca abraj sıkıntısı olur
Boyama işi meşakatli değildir.lawer sistemi ile bilgisayarsan girilen reçeteye göre boya otomatik olarak makinaya gelir ve boyanır işlem sonrası kazan sıcak su ile otomatik temizlenir.parti değişim setup süresi ortalama 15 dkdır.
boyama,elyaf boyama, elyaf boyama nedir, elyaf boyama işlemleri nelerdir, tekstil elyaflarının renklendirilmesi, elyaflar nasıl boyanır,
Yorum Gönder