2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Pamuklu Mamulü Hidrojen Peroksit İle Beyazlatma

Ham pamuklu kumaş. 
Peroksit ağartması ya da hidrojen peroksit ağartması (Alm. Bleichung mit Wasserstoffsuperoxid, Peroxid-Bleiche, Fr. blanchiment au peroxyde, blanchissement par peroxide d’hydogène, İng. hydrogen peroxide bleaching; peroxide bleaching), tekstil malzemelerinin, özellikle de pamuğun bazik ortamda, bazik ortama hassas olan yünün ise asidik ortamda hidrojen peroksitle oksitlenerek beyazlatılması işlemine denir. 

Pamuklu Mamulü Beyazlatmanın Amacı 
Ham haldeki pamuklu mamullerin sarımtırak rengini gidermek için ağartılması gerekir. Özellikle boyanacak veya basılacak kumaşta açık renkler kullanılacaksa ağartma çok iyi yapılmalıdır; aksi halde istenen açık renkler elde edilemediği gibi, boyama veya baskıda parlak, canlı renkler de elde edilemez. Beyaz olarak piyasaya çıkacak pamuklu materyallerde ağartma vazgeçilmez bir işlemdir. Bu işlemle pamuklu mamulün hidrofilliği de artırılmış olur. 

Beyazlatma Yöntemleri 
Ağartıcılar, lif içerisindeki renk bileşikleri ile tepkimeye girerek (indirgenerek ya da yükseltgenerek) onları temiz hale getirir. Pamuklu mamullerin ağartılmaları esas olarak yükseltgen (oksidatif) etki gösteren maddelerle yapılır. En önemli pamuk ağartma maddeleri şunlardır: 
-Hidrojen peroksit ve sodyum peroksit, 
-Sodyum hipoklorit, 
-Sodyum klorit. 

Hidrojen peroksit piyasada pamuklu mamuller için en yaygın olarak kullanılan ağartma maddesidir. Hidrojen peroksit hem soğuk, hem de sıcak yöntemlerde kullanılabilir. Ağartma asidik ya da bazik çözeltilerle yapılabilse de peroksitlerle ağartma, genellikle bazik ortamda pH 10-12’de ve kaynama sıcaklığında yapılır. Ağartma sonrası anti-peroksit enzimleri kullanılarak, banyoda ve mamul üzerinde kalan hidrojen peroksit uzaklaştırılır. 

Hidrojen Peroksit ile Ağartma Flottesinde Bulunan Maddeler 
Pamuklu mamullerin hidrojen peroksit ile ağartılmasında aşağıdaki kimyasal maddeler kullanılır. Sodyum hidroksit (NaOH): Ortamın bazik olmasını sağlar ve ağartmaya yardımcı olur. Ayrıca mamul üzerinde kalmış olan yağ, mum, pektin gibi maddelerin ve kumaş biti denilen kırılmış pamuk çekirdeklerini uzaklaştırılır. 
Islatıcı: Kumaşın daha kolay ve hızlı ıslanmasını sağlar. 
Stabilizatör: Hidrojen peroksitin parçalanmasını azaltan kimyasal maddelerdir. Çünkü hidrojen peroksitin parçalanması elyafın zarar görmesine, dayanımının düşmesine neden olur. 
Hidrojen peroksit: Ağartma maddesi olarak görev yapan yükseltgen maddedir. 
Antiperoksit: Ağartma sonrası banyo içinde ve mamul üzerinde hidrojen peroksitin giderilmesini sağlar. 

4 yorum:

beyaz gömleklerimiz veya beyaz iç çamaşırlarımız atlet vb zamanla beyazlığını kaybeder. buna neden olan şey fabrikada kimyasallar ile beyazlık kazandırılan kumaşlar, elbise olduktan sonra günlük hayatımızda kullanım ve sürekli olarak yıkanma nedeniyle doğal renkleri olan sarımsı renge dönerler çünkü pamuk lifleri doğada bembeyaz değildir birazcık kirli beyaz şeklindedir.

İyi günler halihazırda mermerşahi müslin gibi kumaşlar da hidrojen peroksit ile mi beyazlatılır, bu madde sağlığa zararlı mıdır? KLOR MADDESİNİN BEEK CİLDİ İÇİN ZARARLI OLDUĞUNU BELİRTTİLER. Maalesef kumaş satanlar bilmiyor

Kumaşlar üretim aşamasında pek çok kimyasal ile işlem görür ancak zararlı maddeler genelde boyalardır. Boyasız kumaşlar veya sağlıklı boyalar ile üretilen kumaşlar zararlı değildir. Boya harici uygulanan kimyasallar üretim aşamasında çok büyük bir oranda kumaştan uzaklaştırılır bu nedenle kullanmakta bir sorun yoktur.

hidrojen peroksit ile muamele, selülozik ağartma işlemi, pamuklu kumaş ağartma, tekstil kimyasalları, pamuk kumaş beyazlatma nasıl yapılır,

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.