Tekstil ve Moda

Velcro Nedir, Velcro Bant Ne Demek

Velcro ilk kez kumaş kanca ve halka bağlantı elemanı; cırt cırt üreten ve ticari olarak pazarlayan firmadır. Cırt cırtı İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral, bazı yabani otların tohumlarının sürtünerek geçen hayvanların kürklerine ve insanların elbiselerine yapıştığını görüp, bu yapışmanın ısrarcı kuvvetinden esinlenerek 1941 yılında icat etmiştir. 1955 yılında De Mestral velcronun (cırt cırt) patentini almış ve 1950'lerin sonlarına dek ticari sürüm için onun pratik üretimini geliştirmiştir. Velcro sözcüğü iki Fransızca kelimenin, velours (kadife) ve Crochet (kanca) birleşimi ile oluşturulmuştur. 

Cırt-cırt, birbirine bastırıldığında yapışan ve çekildiğinde ayrılabilen, biri küçük ilmeklerle diğeri küçük esnek kancalarla kaplı iki şerit ince plastik levhadan oluşan, giysi veya diğer eşyalar için bir tutturucudur. Cırt cırtlar iki ana bileşenden oluşur; iki çizgisel kumaş bant (ya da alternatif olarak, yuvarlak nokta ya da kareler) birbirlerinin karşıt yüzeylerine kenetlenerek yapışırlar. İlk bileşen küçük kancalardan oluşur ve ikinci bileşen de küçük ve tüylü parçalardan oluşur. İki bileşen temas ettirildiğinde, kancalar halkaları yakalar ve geçici olarak bir bağlantı kurulmuş olur. Yüzeyler çekerek ayrıldığı zaman şeritler kendine has bir cırt sesi çıkarırlar. Bu nedenle cırt cırt olarak isimlendirilirler. İlk velcro örnekleri pamuktan yapılmıştır ancak daha sonra bunun dayanıklı ve pratik olmadığı anlaşılmış ve yerini naylon ve polyestere bırakmıştır. 

Standart çıtçıtlar daha sonra her iki yüzünde kancalar olan değişik varyasyonlarda üretilmiş ve düğmeler, fermuarlar, tokalar vb eşyalarda kullanılmıştır. Velcro terimi yaygın olarak her türlü kanca ve halka bağlantı elemanını ifade etmek için kullanılır, ancak rakiplerinin ürünlerinden kendi ürünlerini ayırt etmek için Velcro şirketi tarafından kullanılan ve birçok ülkede tescilli bir markadır. Velcro şirket merkezi, Manchester, New Hampshire, ABD'de bulunmaktadır. 

0 yorum: