Tekstil ve Moda

Krom Sepileme Nedir, Krom Sepileme Ne Demek

Krom sepileme (Alm. Chromgerbung, f; Fr. tannage au chrome, m; İng. chrome tanning), bazik krom (III) tuzları kullanılarak yapılan sepileme türüne denir. 

Krom sepileme diğer sepi metotlarına göre oldukça basit, kolay yönlendirilebilen, hızlı cereyan eden rasyonel bir sepi metodudur. Krom sepilenmiş deri son sepileme, yağlama, boyama, ve finisaj işlemleri ile çok değişik tutum ve özelliklerde ürünlere dönüşebilir. Krom sepileme üç aşamada yapılır: pikaj, sepileme ve bazifikasyon. Günümüzde krom sepileme pikaj flotesinde yapılmakta toz krom dolaba verildikten 15-30 dakika sonra bazifikasyon başlanabilmekte ve 60 dakika sonra bazifikasyon bitirilmekte, sepileme 6-8 saat daha devam etmektedir. Böylece krom bileşiklerinin çökmesi ve yüzeysel bağlanması önlenmiş olur. 

Tek banyo krom sepileme (Alm. Einbadchromgerbung, Fr. tannage au chrome à un bain, İng. one bath chrome tanning; single bath chrome tanning) deride krom sülfat ve klorür gibi üç değerlikli krom tuzu kullanılarak tek banyoda sonuçlandırılan sepileme işlemi. 

Çift banyo krom sepileme (Alm. Zweibadchromgerbung, Fr. tannage à deux bains, İng. two-bath chrome tanning), derinin önce potasyum ya da sodyum dikromat ve mineral asit ve sonra da sodyum tiyosülfat ve sülfürik asit çözeltileri ile yapılan sepileme işlemi. 

Yarı krom sepileme ya da semikrom sepileme (Alm. Semichromgerbung, Fr. semi-chrome tannage, tannage semi-chrome, İng. semi-chrome tannage), krom sepilemeye kıyasla daha düşük miktarlarda bazik krom (III) tuzları kullanılarak yapılan, hafif sepilemeyi takiben tamamlayıcı olarak bitkisel sepileme uygulaması şeklindeki bileşik sepileme türüdür. 

0 yorum: