Giyim konforu ya da giysi konforu (Alm. Kleidungskomfort, Fr. confort d’habillage, İng. clothing comfort), bir giysi içerisinde insanın memnuniyet hissine sahip olması ve vücut ile çevresi arasında fizyolojik, psikolojik ve fiziksel uyumun bulunması durumudur.
Giyim konforu, bir kişinin kendisini giysinin içinde ve o andaki çevresel şartlarda, fizyolojik, psikolojik ve fiziksel açılardan dengede, nötr ve memnun hissetmesi şeklinde tanımlanabilmektedir. Başka bir ifadeyle, bulunulan ortamın ekolojik ve fiziksel koşulları içerisinde kişinin o andaki fizyolojik ve psikolojik durumuna bağlı olarak kendini giysi içerisinde rahatsız hissetmemesinin kelime karşılığı giyim konforudur. Konfor açısından lifler doğal ve yapay lifler olmak üzere 2 gruba ayrılır. Genel kanı doğal liflerin daha iyi konfor sağladığı yönündedir. Doğal liflerin daha iyi nem absorblama, ısı izolasyonu, tutum ve parlaklık özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Yapay lifler ise fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle genellikle sıcak tutan, yeterince hacimli, yumuşak, ısıl izolasyonu yüksek liflerdir.
Isıl konfor, duyusal konfor, vücut hareketi konforu ve psikolojik konfor olmak üzere dört farklı alt bileşene ayrılmaktadır. Kişinin ısıl konfor hissini belirleyen şey insan teni ile giysi arasında kalan ve mikroklima olarak da adlandırılan hava tabakasıdır. Mikro-klima, çevresel faktörlerden, kişinin aktivite düzeyinden ve giysinin özelliklerinden etkilenmektedir.
Psikolojik ve fizyolojik açıdan giysi konforu aşağıdaki bileşenlere ayrılabilir:
- Isıl (termofizyolojik) konfor sıcaklık ve ıslaklık açısından konforun sağlanmasıdır. Kumaşta meydana gelen ısı ve sıvı transfer mekanizmalarını kapsar.
- Duyusal konfor tekstil materyalinin deriyle teması sonucu ortaya çıkan nörolojik algılardır.
- Vücut hareket konforu giysinin vücut hareketlerine engel olmaması, vücuda uygulanan basıncı minimuma indirmesidir.
- Estetik (psikolojik) konfor kişinin psikolojisini etkileyen giysi özelliklerinin duyu organlarıyla (göz, kulak, deri vb.) algılanan kısmıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder