Tekstil ve Moda

Antibakteriyel Nedir, Antibakteriyel Apre İşlemi

Antibakteriyel bitim işlemi (Alm. antibakterielle Ausrüstung; Fr. apprêt antibactérien, İng. antibacterial finish), tekstil malzemelerinin üzerinde bakteri gelişimini önlemek ve/veya öldürmek amacıyla yapılan bitim işlemine denir. 

Antibakteriyel bakterilerin yaşamasını durduran veya üremesini önleyen kimyasal maddelerdir. Teknik terim anlamı ise bakteriyel üremeye engel olma veya bakterilerin öldürülmesidir. Antibakteriyel bitim işlemi, tekstil malzemelerinin üzerinde bakteri gelişimini önlemek ve/veya öldürmek amacıyla yapılan bitim işlemine denir. 

Teknikte yatak tekstil ürünleri (çarşaf, yastık, yatak, yorgan, battaniye), ev tekstili ürünleri (halı, kilim, masa örtüsü, temizlik bezleri, havlu), medikal tekstil ürünleri, bunların dışında giysi olarak dış giyim, iç giyim, çorap, mendil, bebek ürünleri gibi birçok ürüne çeşitli yöntemler ile antibakteriyel özellik kazandırılmaktadır. Tekstil ürünlerine antibakteriyel özellik; metaller ve metal tuzları, kuaterner amonyum bileşikleri, triklosan, kitosan, peroksiasitler gibi bazı kimyasal maddelerin çeşitli yöntemler ile aplike edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. 

0 yorum: