2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Kandıra Bezi Nedir, Kandıra Kumaş Özellikleri

Kandıra bezi. 
Kandıra bezi, Kocaeli ili Kandıra ilçesinde dokunmaktadır. Kandıra Bezi dokumacılığının Romalılar döneminde başladığı tahmin edilmektedir. Sağlamlığı nedeniyle “çalı yırtmaz”, “çalı koparan” da denilmiş ve yelken bezi olarak kullanılmıştır. Yaklaşık otuz yıl öncesine kadar Kandıra’nın köylerinde yoğun bir şekilde dokunan Kandıra Bezi iki yıl öncesine kadar yalnızca birkaç tezgahta dokunurken, günümüzde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kurslarla yaşatılmaya çalışılmaktadır. 

Yörenin adıyla anılan kandıra bezi yaklaşık 30 yıl öncesine kadar köy evlerindeki tezgahlarda dokunarak üretilmekteydi. Karadeniz kıyılarının nemli iklimlerinde yetiştirilen keten bitkisinden üretilen bu bezlerden yapılmış olan giysiler çağlar boyunca bölgede bulunan diğer yerleşim yerlerinde kullanılan bir giyim malzemesi olmuştur. İç giyim eşyası olarak kullanılmış olan bu keten bezi vücudun nemde etkilenmesini önleme özelliğinden dolayı, bu bölgenin nemli havasına uygun bir giysi olduğu bilinmektedir. Eski Türk motiflerinin de işlendiği kandıra bezi (keten bezi) ile çay takımı, peçete, gömlek, gecelik, masa örtüsü, köşe yastığı, ceket, pantolon, döpiyes, yatak çarşafları eski Türk motifleri ile işlenerek yapılmaktadır. 

Kandıra bezi, çözgü ve atkısı keten, düzen adı verilen tezgahlarda yaklaşık 45 cm. eninde ve bezayağı dokuma örgüsünde dokunan yöresel bir dokumadır. Yörede “Köy çezmesi” olarak da adlandırılmaktadır. Kandıra bezinde doğal beyaz renkte keten ipliği küllü su ile ağartma işlemi yapılarak kullanılmaktadır. Desensiz olarak dokunanların yanı sıra dokuma kenarları çizgili olarak dokunmuş örnekleri de vardır. Kandıra Bezinden gömlek, elbise, şalvar, peşkir, yağlık yapılmaktadır. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.