Tekstil ve Moda

Emboss Baskı Nedir

Emboss (gofre) Tekniği 

İngilizce bir kelime olan emboss (gofre) Türkçe’de, fiil olarak kullanıldığında; kabartma ile işlemek, çekiçle dövmek, kabartma yapmak anlamına gelmektedir. Silindir gofre tekniği sıcak kabartmalı çelik desen silindirini presle kumaşların üzerine uygulayarak kumaşları kabartma yöntemidir. Bu yıllardır uygulanan çok eski bir tekniktir ve kumaşı kabartma özelliği oldukça düşüktür. Son yıllarda 3 boyut modasının dalga dalga gelmesiyle kumaşlar üzerindeki kabarık efektlerde daha yüksek, daha hissedilebilen 3 boyutlu efektler istenmeye başlanmıştır. Gofre makinesi bu doğrultuda geliştirilmiş silindir tipi olmayan, flat tipi olan bir makinedir. Aynen bir tost makinesinin ekmeği ezmesi misalinde olduğu gibi, bu makine polyester kumaşı üzerindeki erkek ve dişi kalıbın arasında ısıyla beraber presleyerek normal silindir gofrelerde asla göremeyeceğiniz çok yüksek kabartma efektleri ortaya çıkartmaktadır. Elde edilen kumaşlar başta giyim ve döşemelik olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. 

İki şekilde emboss (gofre) yapılabilir. 
1-) Emboss (gofre) mürekkep ve renkli emboss (gofre) toz (pudra) beraber kullanarak yapılır. 
2-) Pigment mürekkep ve şeffaf emboss (gofre) toz (pudra) beraber kullanarak yapılır. 

Emboss (gofre) baskı, kumaş reçetede yer alan kimyasal maddelerin karıştırılmasıyla meydana gelen karışımdır. Renksiz ve şeffaf bir görüntü elde edilir. Emboss (gofre) Baskı patını renklendirmek için pigment boyar maddeler kullanılabilir. Beyaz kullanılmak istenirse içerisine matweiss karıştırılmalıdır. Bir çok kumaş türüne uygulanabilen bu baskı tekniği ile kumaşa kalıcı ve yıkama garantili bir kabartma oluşturulmaktadır. 

İşletmeler emboss (gofre) baskı patını kendileri hazırlayabildikleri gibi baskı kimyasalları üreten firmalardan hazır olarak da alıp kullanabilmektedir. 

Baskı yapılacağı zaman pata matweiss ya da boyar madde karıştırılarak renklendirilebilir. İlave edilen matweiss kumaş yüzeyine dolgu yaparak baskının gözeneklere girip dağılmasını engelleyerek daha net baskılar elde edilmesini sağlar. 

Emboss (gofre) baskının, uygulandığı alanlar, Kot pantolon kabartma, cep kabartma, penye kabartma, 3 iplik kumaş kabartma, şardonlu yada şardonsuz kumaş kabartma, Deri etiket kabartma. 

0 yorum: