Taş yıkama (Alm. Stein waschen; Fr. délavage à la pierre, İng. stone wash; stone washing), denim giysilerin, sanayi tipi yıkama makinelerinde ponza taşları ile beraber yıkanıp eskimiş görüntü kazandığı yaş terbiye işlemine denir. Taş yıkama, ponza taşı adı verilen doğal taşlarla yapılan yıkama şeklidir.
Taşla denim yıkama ile eskitilmiş bir görünüm elde etmek için kullanılan bir üretim teknolojisidir. Taş yıkama veya taşlama olarak bilinen bu işlemde istenilen aşınma ve eskitilmiş efekti verebilmek amacıyla denim kumaşlar ponza taşı varlığında endüstriyel yıkama makinelerinde kısa flotte oranlarında yıkanmaktadır.
Taş yıkama, ürün üzerinde istenmeyen fazla boyanın uzaklaştırılıp, eskimiş veya yıpranma efektlerinin sağlandığı ve belli bir miktarda ağırlık kaybetmesinin gerçekleştirildiği bölümdür. Ayrıca işletmelerde mekanik sürtünme etkisini artırmak amacıyla pomza taşı da kullanılır. Efekti çok fazla olan bir üründe ise enzim ve taş birlikte kullanılmaktadır. Mamulün inceliğine ve kalınlığına veya istenen efektin azlığına ve çokluğuna göre değişik boyutlarda taşlar kullanılabilir. Burada önemli olan mamulün taşa ve fiziki sürtünmelere dayanıklı olmasıdır. Yıkama fiziksel ve kimyasal bir olay olarak değerlendirilmektedir. Fiziki olaylar mamulün taşla, bir diğer mamulle ve de makine ile olan temasıdır. Fakat son yıllarda konfeksiyon ürünlerinde istenen yüksek dayanıklılık nedeni ile yıkama işlemleri içine kimyasallar da girmeye başlamıştır. Enzimler bunların başlıcalarından biridir. Taşla beraber enzim kullanılarak daha kısa sürede belirgin bir efekte ulaşılarak mamule zarar vermeden yıkama işlemi bitirilmektedir. Taş yıkama işleminden sonra yapılan durulama, ağartma yumuşatma işlemleri de bu yıkama isimlerine ön ek olarak kullanılmaktadır. Taş yıkama + ağartma, enzimli taş yıkama, ağır taş yıkama, taş yıkama+silikon yumuşatma gibi isimler en sık kullanılanlarıdır.
Kum yıkama, esas itibarı ile en küçük boyutlardaki pomza taşları ile yapılan yıkama işlemleridir. Yıkama terminolojisinde taş yıkama adı altında geçmektedir. Özellikle örgü mamullerde kullanılır. Bazen de akar boyalı örgü veya dokuma mamullerinin yıkaması da bu şekilde yapılır.
Taş kullanılarak yapılan yıkamanın avantajları
- Kısa yıkama süresi.
- Yumuşak ve dolgun tuşe.
- Düşük maliyet.
- Yüksek mekanik etki.
- İndigo boyalı ürünlerde gri nüanslı etki.
Taş kullanılarak yapılan yıkamanın dezavantajları
- Taş tozu.
- Makine aşınması.
- Taşların ayıklanmasının zorluğu olarak sıralanabilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder