Tekstil ve Moda

Mezura Nedir, Mezura Ne Demek 📏

Mezuralar, beden kıvrımlarını daha doğru ölçmek için esnek malzemelerden üretilirler. 
Mezura (Alm. Messband, Fr. métre á ruban, İng. measuring tape), terzilikte ölçü almak için kullanılan, genellikle 1,5 metre uzunluğunda olan şerit metreye denir. 

Mezura, ölçüm almada kullanılan genellikle esnek yapılı bir metredir. Mezuralar, yumuşak plastik, muşamba veya ince metalden yapılır. Boyu en az 150 cm'dir. Ölçü alma, kalıp kontrolü, kalıp yerleştirme ve düz boy iplik kontrolünde kullanılır. 

Mezuranın her iki ucunda da metal bir giriş vardır. Çizgiler arası milimetrik hesaplar yapılarak ayarlanmıştır. Her bir santimetrede bir atılan, diğer çizgilere kıyasla daha iri olan çizgiler bulunur. Bu çizgiler sayesinde ölçümü yapılan maddenin ebatı belirlenir. Mezuralar genellikle 1,5 metre uzunluğunda üretilir. Kumaş ölçüsünü alabilmek adına üretildikleri materyallerin kayganlık hissi oluşturabilecek materyaller olmasında yarar vardır. Genellikle modacılar, tasarımcılar, terziler, dikiş işleri ile uğraşanlar ve elbise dikimevleri tarafından kullanılır. 

1 yorum:

Bazıları mesura da diyor peki mezura nedir, terzilikte kullanılan metre. Ama metre deyince başka bir şe akıllara gelebilir. Metre ve mezura arasındaki fark biri yumuşak ve esnek, diğeri metalden esnekliği az