Reformer pilates, özel tasarlanmış bir alet yardımıyla vücudun belli ağırlıklarda dirençlere maruz bırakılarak çalışmasını sağlayan bir egzersiz şeklidir. Bu egzersiz çeşidi 1. Dünya Savaşı sırasında Alman hekim Joseph Pilates tarafından yaralı askerlerin yatakta tedavisi için bir rehabilitasyon yöntemi olarak geliştirilmiştir. Her ne kadar ilk yıllarda tamamen rehabilitasyon amaçlı uygulansa da, reformer pilates bugün formda bir vücuda sahip olmanın en popüler yollarından biri olarak görülmektedir.
Reformer pilates, özellikle eklemlere aşırı yük bindirmeden güçlü kas yapısı oluşturmada avantajlı bir yöntemdir. 100 ayrı egzersiz yapılmasına imkan veren reformer pilates aleti sayesinde kas dayanıklılığı, laktat toleransı, periferik eklem stabilitesi, kas kuvveti, denge, koordinasyon gibi sporcular için önemli konular üzerinde çalışılabilmektedir. Ayrıca rehabilitasyon amaçları için kullanılan reformer pilates egzersizleri, kişinin yatay bir hareket düzleminde egzersiz yapmasına ve bacakları boyunca ağırlık yüklenmesine izin vermediği için eklemlerin yenilenmesi ve güçlenmesi açısından önemlidir. Günümüzde hemen hemen tüm pilates stüdyolarında öğretilen reformer pilates teknikleri, kısa sürede kaslarını güçlendirmek ve sıkılaşmak isteyenlerin tercihidir.
Kasların geliştirilmesi ile vücudun istenilen forma hızlıca ulaşmasını sağlar. Tüm vücudu eşit şekilde çalıştırarak asimetrilerini düzeltir. Eklem bölgelerini güçlendirip kasları sıkıştırarak kan dolaşımının hızlanması ile daha düzenli nefes alınmasını sağlar. Vücuda esneklik ve dinçlik kazandırır. Farkındalık ve konsantrasyonu artırarak stresten kurtulmayı sağlar. Sporcuların başarı grafiğini yükseltmek için kullanılır. Tüm kasların eşit çalışmasını sağlayarak hücre yavaşlamasını yavaşlatır.
Reformer pilates egzersizlerinin amacı; vücudun esnemesini sağlamak, tüm kas gruplarını harekete geçirmek, denge merkezini düzeltmek ve yağ yakımını kolaylaştırmaktır. Ayrıca kas, eklem ve sırt ağrılarını azaltmak; kişiye esneklik ve koordinasyon becerisi kazandırmak da amaçlanmaktadır. Bu durum, sporseverlerin isteklerine ve farklı ihtiyaçlara göre şekillenen farklı reformer pilates aletlerinin ortaya çıkmasına ve çeşitlenmesine yol açmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder